loša sudbina

Brzina je kroz povijest hrtovima postala osuda, najčešće smrtna

pas hrt
22.01.2022.
u 20:00

U protekloj godini Udruga za udomljavanje hrtova Honey udomila je 20 pasa ove pasmine, najviše do sada. Među udomljenim psima bila su četiri greya, dva lurchera i 14 galga.

– Mala smo udruga osnovana s ciljem udomljavanja galga iz Španjolske te greyhounda i lurchera iz Irske. Svi hrtovi su ondje u azilima, dolaze prvo u Italiju, a tek kad imaju osiguran dom iz Italije stižu u Hrvatsku. Nemamo mogućnosti sami dovesti pse u Hrvatsku jer je transport jako skup. Zato surađujemo s talijanskom udrugom Pet Levrieri koja ima svoju ekipu veterinara i volontera. Oni prosječno svaka dva mjeseca idu u azile Scooby u gradu Medina Del Campo i Bassgalgo koji se nalazi u predgrađu Madrida te u irske azile Law, Deel animal rescue, SPCA Galwey. Osim što steriliziraju i liječe hrtove biraju pse za sljedeći transport i profiliraju ih. U svakom transportu stiže 18 do 20 pasa, toliko ih stane u kombi koji je opremljen za transport po najvišim standardima – kaže za Večernji list Nataša Musizza iz Udruge Honey. Osim organizacije udomljavanja volonteri su udomiteljima podrška i kad psi stignu, stalno su im dostupni. Zato im je jako važno da je netko od njih u blizini mjesta stanovanja udomitelja. Upravo zbog toga hrtove ne udomljavaju na području Dalmacije i Slavonije jer tamo za sada nemaju volontera, ali rade na tome.

– Po udomljenog hrta ide se u Milano. Kako u jednom dolasku obično imamo više hrtova nastojimo udomitelje upoznati da se organizirano ide po pse, sa ili bez pratnje nas kao udruge. U sadašnjoj situaciji često nam pse do Slovenije doveze naša sestrinska slovenska udruga. No, uvijek postoji mogućnost da će udomitelj po psa morati sam – govori nam Nataša.

O svakom psu kojeg udomljavaju imaju napisane detaljne profile, puno o njima znaju, pogotovo o galgima, ali i o greyhoundima. Kada netko želi ili razmišlja udomiti hrta, javlja se Udruzi koja mailom šalje upitnik. Nakon toga slijedi susret s volonterom.

 
– Jako je važno gdje će hrt živjeti, koliko je ljudi u kući, ima li djece ili drugih kućnih ljubimaca, koliko ste odsutni od kuće zbog posla, kakav je vaš životni stil. To je jako važno jer onda zajedno biramo hrta koji bi bio najbolji izbor, uzimajući u obzir njegov karakter i stupanj strahova koje ima. Neki su jako traumatizirani i za njih treba imati iskustva i znati kako im pomoći pa se prednost daje određenim ljudima, po mogućnosti da imaju već stabilnog psa kod kuće. Imamo i pse koji uopće nemaju traume, njih radije udomljavamo u obitelj gdje je prvi hrt ili prvi pas općenito. Uvijek savjetujemo ljudima da se ne vežu za jednog psa kojeg su vidjeli na Facebooku jer možda baš taj iz nekih razloga nije dobar odabir, a možda je već u postupku udomljavanja – ističu u Udruzi. Kad je pas odabran, talijanskoj Udruzi Pet Levrieri uplaćuje se 280 eura, a tom donacijom udomitelj participira u troškovima transporta i sterilizacije. Slijedi postupak rezervacije i čekanje transporta.

 | Autor : Udruga za udomljavanje hrtova Honey Foto: Udruga za udomljavanje hrtova Honey

Roditi se kao hrt (greyhound ili španjolski galgo) u nekim zemljama znači biti odmah i osuđen. Zovu ih djecom vjetra, a kroz povijest njihova brzina postala je njihova osuda, najčešće smrtna. Hrtovi nisu jako poznata pasmina, o njima se ne zna puno, mnogi ih doživljavaju kao zahtjevne pse s kojima treba puno šetati i trčati. Ili ih vide kao pse koji su nekada pripadali visokom društvu. Rijetki znaju da postoje dvije plemenite pasmine hrtova koji se iskorištavaju za ljudsku zabavu i zaradu kladionica. To su veliki engleski hrt, greyhound, i španjolski hrt, galgo español. Tu je i lurcher, pas koji postoji stoljećima u UK i Irskoj i koji se dobiva križanjem greyhounda i nekog drugog hrta ili ovčara. Sami Španjolci kažu da se na najgore i posebno surove načine godišnje usmrćuje oko 50.000 španjolskih lovnih hrtova. Desetine tisuća štenaca se već sprema za novu sezonu lova, a ovogodišnji psi koji imaju maksimalno dvije-tri godine već su potrošena roba. U Velikoj Britaniji i Irskoj godišnje ubiju 25.000 greyhounda.

Rođenje, život i smrt svih hrtova povezani su tankim nitima koje je čovjek davno počeo plesti. U 21. stoljeću neprihvatljiv je holokaust ovih predivnih bića, kažu u Udruzi. I zato je njihova misija spašavanje i udomljavanje ovih pasa. Ovih dana u Hrvatsku stiže greyhound Reuben, prvi udomljeni hrt u 2022., a u postupku udomljavanje trenutačno ih je još nekoliko.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije