"iz prve ruke"

Bošković: To je crvena linija ispod koje hrvatski dužnosnici ne smiju ići, bila bi to izdaja hrvatskog naroda

30.05.2020.
u 08:59

-Mi Hrvati u BiH ne smijemo se umoriti govoriti o našem položaju. Hrvatski narod u BiH nije ravnopravan s druga dva naroda, iz prostog razloga jer hrvatski narod predstavljaju i oni koji nemaju njegov legitimitet, rekao je Mladen Bošković, zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, gostujući u emisiji “Iz prve ruke” TV Herceg Bosne, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji bi osigurao legitimno predstavljanje u domovima naroda, Predsjedništvu BiH i donošenju izbornih pravila za Grad Mostar, kao uvjetu HDZ-a i HNS-a za formiranjem nove Vlade FBiH, Bošković kaže da je krajnje licemjerno da Bošnjaci Hrvatima tri puta izaberu člana Predsjedništva, a da govore da to nije tako jer je za Komšića glasovao značajan broj Hrvata, a zna se da to nije tako.

-U ovome trenutku 97 ili 98 posto hrvatskih glasova je, kako oni vole podcjenjivački reći, unutar neke udruge građana. Neka se ona zove i udruga građana, to je Hrvatski narodni sabor i on ima legitimitet od 97 ili 98 posto hrvatskih glasova, rekao je Bošković .

Dodaje da su izmjene izbornog crvena linija ispod koje se ne smije ići.

“To je crvena linija ispod koje ni jedan hrvatski dužnosnik u BiH nema pravo ići jer to se zove izdaja hrvatskog naroda.

Istaknuo je da se vrlo često u javnosti zlonamjerno želi špekulirati da su zahtjevi za izmjenom Izbornog zakona od strane HDZ-a BiH i HNS-a neka vrsta ucjene, ali da to nije tako.

-To je borba za osnovna ljudska prava. Hrvatski narod u BiH ima pravo biti slobodan, ima pravo biti jednakopravan s druga dva naroda na cijelom prostoru BiH i ima pravo, odnosno trebao bi imati pravo birati svoje predstavnike. Ispod toga nema dalje, mi nemamo drugog rješenja, rekao je Bošković te uputio poziv kolegama iz drugih parlamentarnih stranaka:

“Lijepo molim sve kolege iz drugih stranaka i koji predstavljaju jedan ili drugi narod da jednostavno dođemo do rješenja da svi budemo zadovoljni”, apelirao je Bošković.

Pojasnio je i koje je to “jedno i jedino rješenje” kojim bi se riješio problem nejednakopravnosti Hrvata u BiH:

“Jedno je i jedino rješenje da svi budemo zadovoljni, da pomirimo koncept kolektivnog i građanskog. Hrvati ne žele živjeti u građanskoj BiH, Hrvati žele živjeti u BiH gdje će biti jednakopravni i gdje će moći birati svoje predstavnike. To je nešto ispod čega ni jedan hrvatski dužnosnik ne može i ne smije ići”, naglašava Bošković i dodaje:

-Još jedanput ponavljam, to bi bila izdaja hrvatskog naroda i to bi bila prevara hrvatskih birača iz 2018. godine, rekao je Bošković.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?