uskrs u vrijeme koronavirusa

Blagdani ove godine uz televizore bez okupljanja s rodbinom, prijateljima...

11.04.2020.
u 20:54

Stiže Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Ovakav Uskrs još nitko ne pamti. Pojačane kontrole, zatvorene zračne luke, autobusne postaje i one željezničke, barem one koje prevoze putnike. Vjerske službe iza zatvorenih vrata... u svim zemljama susreću se te mjere i preporuke u cilju ograničavanja kretanja i okupljanja, koja su tradicionalno brojna, piše Večernji list BiH. 

Nadaju se da će ovo proći

I na ulicama nema gužvi. Automobilom se možeš slobodno kretati, bez ikakvog zastoja. Možeš odabrati i parkirno mjesto po želji. Tek poneki prolaznik s maskom na licu i rukavicama na rukama podsjećaju na scene iz znanstvena fantastike. Ni u trgovinama nema gužvi. Red pred vratima, gdje je svaki zauzeo propisanu distancu, govore o nekim drugačijim Uskrsima. Svi se nadaju kako će i ovome doći kraj. “Ma bit će svega i za ovaj za Uskrs. I kuhanih i obojenih jaja i šunke i luka, i mesa i pića..., ali bojim se da ga neće imati tko pojesti. Nitko nas neće posjetiti.

Dok su ranije za Uskrs stizali dragi gosti iz svih krajeva svijeta, ove godine ni vlastita djeca ne mogu mi doći, tu su blizu, iz Hrvatske. S njima ću za Uskrs pričati preko Vibera, snimat ćemo jedni druge, jer jedino to možemo, umjesto toplog zagrljaja s djecom i mojim unucima. Ne možeš ni susjedu stisnuti ruku i poželjeti mu sretan Uskrs, već i njega moraš nazvati telefonom”, kaže susjed koji je izišao iz trgovine i pune vrećice trpa u automobil. Neosporno je kako će se i tijekom ovih uskrsnih blagdana bojati jaja, peći će se kolači, kuhat će se i peći šunka, a “nastradat” će i jedan broj praščića i janjaca, točit će se vino i pivo te ostali napici, ali ni približno kao ranijih godine. Umjesto toplih zagrljaja i stiska ruku, eterom će ići tisuće poruka preko mobitela. Mailovi s najljepšim željama stizat će prijateljima i poznanicima. Vremena kada su stizale uskrsne razglednice su iza nas.

Kako u svijetu tako i u BiH, vjernicima koji slave Uskrs zajamčeni su neradni dani, počevši od Velikog petka pa zaključno s ponedjeljkom. No, tko danas računa na neradne dane, pa većina radnika na prinudnom je dopustu već tjednima. I učenici su već mjesec dana na proljetnom raspustu i tako će biti još dugo vremena. I oni su se zaželjeli nastave. “Kakva uskrsnica, muku mučim kako radnicima osigurati neku plaćicu da može preživjeti”, kaže vlasnik tvrtke koji se ranijih godina s pravom hvalio kako svojim djelatnicima za Uskrs i Božić redovito osigura sredstva kako bi blagdane proveli što udobnije. Ni stari dobri običaji, kada su udruge umirovljenika svojim siromašnijim članovima dijelili skromne uskrsnice, ove godine izostat će. “Nemoguće je to uraditi u ovo vrijeme kada su svi kontakti zabranjeni”, naglašava predsjednik jedne takve udruge.

Pamtit ćemo 2020.

Dok su se dosadašnjih godina trgovci radovali uskrsnim blagdanima, kada su im blagajne bile pretrpane novcem, ove godine ipak će ostati poluprazne. Na svojim džepovima koronu će osjetiti i ugostitelji, i frizeri, i zubari, i mnogi drugi. Neće stići gosti iz inozemstva koji su im za uskrsne blagdane popravljali proračun. Tužni su i svećenici. Premda su za Uskrs imali “pune ruke posla” kako bi ispovjedili vjernike, ove godine uskraćeni su za ovaj oblik kršćanskih navika. I zvona s crkve, koja su ranijih godina svojim zvucima pozivali pučanstvo na okupljanje u crkvi i molitvama, sada ih upozoravaju da ne izlaze iz svojih domova. Polnoćka, misa koja je ranijih godina punila crkve diljem svijeta, ovog Uskrsa služit će se bez puka. Tako će biti i tijekom svih svetih misa. Vrijeme je toplo i sunčano te, jednostavno, mami na izlazak u prirodu. No, kako onda provesti ove blagdane? Izgleda kako ćemo ove uskrsne blagdane provesti uz televizore. Dakle, odlazak u goste ili ugošćivanje rodbine i prijatelja su zabranjeni ili, u najblažem slučaju, nepoželjni. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije