Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

BiH treba žurna rješenja da se nakon pandemije ne dogodi totalni egzodus

14. kolovoza 2020. u 08:50 0 komentara 245 prikaza

Da je nedavno netko govorio da će iseljavanje i odljev mozgova zaustaviti virus, vjerojatno bi bio proglašen, blago rečeno, malo poremećenim, međutim, to je virus upravo i učinio. Trendovi odlazaka iz zemlje prestali su zahvaljujući pandemiji koronavirusa, što, u globalu, nije dobro, jer nas višestruko lošije brojke mogu dočekati kada se smiri situacija, piše Večernji list BiH.

Ili ne moraju ako se primijene riječi stručnjaka. Ovih dana makroekonomski analitičar Faruk Hadžić predstavio je dokument “Iseljavanje iz Bosne i Hercegovine” te navodi da je pandemija zaustavila odlaske nakon nekoliko posljednjih godina kada je zemlja imala više od 50 tisuća odlazaka u jednoj godini. Poslao je i poruku politici.

Trajno iseljavanje

- Odgovorna i pametna vlast trebala bi iskoristiti ovaj trenutak i napraviti set mjera i politika kako bi zadržala one građane koji su planirali ići, ali i pokušati obrnuti tok migracija, da vrati bar dio onih koji su otišli van, stekli znanje i iskustvo - kazao je. Upozorio je i na činjenicu da u BiH živi samo 2,7 milijuna građana te je pozvao državu da prepozna stvarne probleme društva. Kako je naveo, samo u prošloj godini izdana je 39.841 prva dozvola za rad u Europskoj uniji za bh. građane, izuzev Njemačke i Švedske koje tek trebaju dostaviti rezultate, što bi moglo značiti da će brojke ići i iznad 50 tisuća. Neke studije govore da se godišnje trajno iz ove zemlje iseli 36.800 ljudi. Ono što je potrebno su konkretna rješenja da se ljude trajno zadrži u ovoj zemlji jer je realnost da svaka pandemija jednom prestane, a tako će i ova. Institut za razvoj mladih Kult pokrenuo je prošle godine zanimljivu kampanju kako bi ukazao na problem masovnog odlaska ove populacije iz zemlje. Cilj kampanje bio je ukazati na nužnost strateškog djelovanja u kreiranju ozračja za mlade ljude u Bosni i Hercegovini iz koje neće imati želju odlaziti i u kojoj će dati doprinos i ostvariti puni potencijal.

Ozračje za život

- Strateški pristup znači da se aktivne mjere zapošljavanja neće donositi na godišnjoj razini. Da će mladi čovjek u ovoj zemlji znati da će mu i sljedeće godine država pružiti podršku u rješavanju stambenog pitanja, a ne da takve odluke ovise o trenutačnoj vladajućoj strukturi i njezinoj naklonosti k ovoj populaciji, da će obrazovanje moći primijeniti i da se neće plašiti prijaviti korupciju. Tada će BiH imati ozračje u kojem će mlada osoba željeti živjeti i doprinositi - naveli su tada iz Kulta, a sve što je tu rečeno može se primijeniti i danas jer se u BiH ili najavljuje ili donosi niz dokumenata, pokreću se sjednice, otvaraju se pitanja, međutim, rješenja nigdje. Ovakva situacija još je lošija jer ljudi ovdje ostaju bez posla, ali nemaju izlazak iz ove situacije jer je svugdje loše. Novih zapošljavanja nema nigdje u BiH, a i oni koji bi se zaputili trbuhom za kruhom u ovakvoj situaciji teško mogu do posla jer cijeli svijet čeka rasplet situacije. Zato Bosna i Hercegovina treba rješenja da poslije ove pandemije ne dočekamo totalni egzodus.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.