Poljoprivredni sektor

Bescarinski uvoz 370.000 tona mineralnih gnojiva

10.02.2023.
u 14:27

- Novom odlukom želimo osigurati kontinuitet mjera za pomoć domaćem poljoprivrednom sektoru - rekao je Košarac

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac pozdravio je usvajanje odluke o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih gnojiva u 2023. godini na sjednici Vijeća ministara BiH. Odlukom je omogućen bescarinski uvoz 370.000 tona mineralnih gnojiva razvrstanih u sedam tarifnih oznaka te su utvrđeni kriteriji za primjenu privremenih tarifnih kvota i način raspodjele.

Košarac je istaknuo da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH izradilo prijedlog te odluke na osnovi inicijativa ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH.

Prema njegovim riječima, odluka predstavlja interventnu zaštitnu mjeru za pomoć domaćem poljoprivrednom sektoru s obzirom na to da je poremećaj na globalnom tržištu mineralnih gnojiva doveo u pitanje provođenje redovitih agrotehničkih mjera.

- Naša namjera je da na osnovi te odluke pružimo podršku poljoprivrednicima iz Republike Srpske i Federacije BiH u uvjetima poremećaja u opskrbi na globalnom tržištu mineralnih gnojiva i rasta cijena energenata. Nužno je osigurati dovoljne količine mineralnih gnojiva po povoljnijim cijenama u predstojećoj sjetvi - naveo je Košarac.

On je podsjetio da se prethodna odluka Vijeća ministara BiH o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih gnojiva primjenjivala do 31. prosinca 2022. godine.

- Novom odlukom želimo osigurati kontinuitet mjera za pomoć domaćem poljoprivrednom sektoru. To je prioritet jer ne želimo dovesti u pitanje provođenje redovitih agrotehničkih mjera - rekao je Košarac. Naglasio je da Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, u koordinaciji i punoj suradnji s nadležnim ministarstvima iz Republike Srpske i Federacije BiH, aktivno radi na osiguravanju uvjeta za optimalan obujam nužne poljoprivredne proizvodnje u 2023.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?