Novo istraživanje otkrilo što jedenje samo pet do šest suhih šljiva može napraviti za vaše zdravlje

22.05.2024.
u 13:22

Dobro je poznato da suhe šljive mogu pomoći u probavi, no nedavna su istraživanja otkrila da suhe šljive mogu mogu pomoći i ako trebate ojačati kosti. 

Studija objavljena u The Journal of Nutrition otkrila je da konzumiranje samo šake suhih šljiva dnevno može smanjiti upalne markere povezane s gubitkom koštane mase kod žena u postmenopauzi, prenosi Health.

Autori kažu da novo istraživanje sugerira da suhe šljive mogu pomoći u sprječavanju osteoporoze, stanja koje uzrokuje lako lomljenje oslabljenih kostiju.

Oko 11 milijuna ljudi u Sjedinjenim Državama ima osteoporozu, a oko dvije trećine su žene u postmenopauzi. Žene u ovoj skupini posebno su osjetljive na razvoj osteoporoze jer proizvode manje estrogena koji štiti koštanu masu.

Studija na 183 žene

Prijašnja istraživanja otkrila su vezu između suhih šljiva i zdravlja kostiju, ali istraživači su rekli da je nova studija najveća dosad koja je ispitivala ovaj odnos. Za istraživanje su znanstvenici angažirali 183 žene u dobi od 55 do 75 godina. Nekima su rekli da konzumiraju 50 grama – otprilike pet ili šest suhih šljiva – dnevno, a drugima da svaki dan pojedu dvostruko više od te količine. Treća skupina nije konzumirala suhe šljive. Istraživački tim je prikupio uzorke krvi na početku studije i ponovno nakon 12 mjeseeci.  Kako bi procijenili kako je konzumacija suhih šljiva mogla utjecati na zdravlje kostiju, istraživači su analizirali razine proupalnih citokina sudionika. Prisutnost proteina signalizira upalu u tijelu.

“Kronična upala je u podlozi brojnih kroničnih bolesti, uključujući osteoporozu”, izjavila je za Health autorica studije Connie J. Rogers, dr. sc., voditeljica Odsjeka za prehrambene znanosti na Sveučilištu Georgia.

Tim je otkrio da su, u usporedbi s onima koje nise jeli suhe šljive, žene koje su konzumirale 50 ili 100 grama suhih šljiva dnevno imale smanjenu razinu proupalnih citokina nakon godinu dana. To je pokazatelj da su žene koje su jele suhe šljive vjerojatno također poboljšale zdravlje svojih kostiju, rekla je Rogers. Priznala je, međutim, da se nalazi možda ne odnose na široku populaciju jer su sudionice bile uglavnom bijele žene u menopauzi. “Potrebne su dodatne studije u raznolikijoj populaciji kako bi se osiguralo da se nalazi koje smo promatrali vide u heterogenijoj populaciji”, rekla je Rogers.

Još jedno ograničenje bilo je to što je studiju financirao California Prune Board, koji predstavlja uzgajivače suhih šljiva. Međutim, istraživači tvrde da organizacija nije imala nikakvu ulogu u dizajnu, analizi, tumačenju ili pisanju studije.

Prema Leslie Bonci, glasnogovornici Kalifornijskog odbora za suhe šljive, one sadrže mnoge hranjive tvari koje bi mogle objasniti njihove moguće učinke na jačanje kostiju.

“Vitamin K u suhim šljivama pomaže u transportu kalcija do kostiju”, rekla je za Health. “Kalij i magnezij pomažu kod gustoće kostiju, bor pomaže u sprječavanju gubitka kalcija i demineralizacije kostiju, a biljne hranjive tvari pomažu u sprječavanju oksidativnog oštećenja koštanih stanica.”

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije