SARAJEVO

Džeba: Kolike su štete nemarom napravili BH-Gas i Energoinvest

22.05.2024.
u 21:27

Džeba je na sjednici postavio pitanja koja se odnose na vlasništvo nad nekadašnjom zgradom društveno-političkih organizacija (DPO), u kojoj zasjeda Parlament FBiH, kao i na milijunske gubitke

Damir Džeba, izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, ujedno i predsjednik Kluba Hrvata, iskoristio je prošlotjednu sjednicu ovog doma za postavljanje pitanja koja se odnose na vlasništvo nad nekadašnjom zgradom društveno-političkih organizacija (DPO) u kojoj zasjeda Parlament Federacije BiH, kao i na milijunske gubitke koje su u arbitražnim sporovima napravili BH-Gas d. o. o. i Energoinvest te tko će ih platiti.

- Hoće li Pravobraniteljstvo BiH reagirati na činjenicu da je Grad Sarajevo na sebe uknjižio zgradu DPO-a u Ulici Hamdije Kreševljakovića broj 3. u Sarajevu u kojoj zasjeda Parlament Federacije BiH? - upitao je Džeba. - Od Pravobraniteljstva BiH očekujem da ispita kako je došlo do uknjižbe s obzirom na Zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine koji je donio visoki predstavnik za BiH. Prema izvatku iz zemljišnih knjiga, nekadašnja zgrada DPO-a je u državnom vlasništvu i na nju se odnosi navedeni zakon kojim je zabranjeno raspolaganje takvom imovinom - objasnio je Džeba.

Ministarstvu energetike, rudarstva i industrije odnosno ministru Vedranu Lakiću Džeba je uputio pitanje kojim traži detaljnu i potpunu informaciju o milijunskim sporovima koje su izgubili BH-Gas i Energoinvest te kako bi trebali biti plaćeni. - Tražim točnu informaciju o ukupnom iznosu izgubljenih arbitražnih sporova vezanih uz slučajeve BH-Gasa i Energoinvesta te iz kojih sredstava i kako će biti plaćeni - naveo je izaslanik Džeba. Drugi spor s negativnim ishodom, prema saznanjima koje ima, vođen je pred međunarodnim arbitražnim sudištem u Zürichu između mađarskog plinskog operatora FGSZ te BH-Gasa i Energoinvesta u visini od 11,6 milijuna dolara zbog jednostrane politike vezane uz Turski tok i projekt ruskog Gazproma i Turske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije