Mitovi i flora 2024.

Mijat Tomić na markama HP Mostar

22.05.2024.
u 18:38

Hrvatska pošta (HP) Mostar tiskala je izdanje prigodnih poštanskih maraka „Mitovi i flora 2024.“ u bloku, a motiv je hajduk Mijat Tomić i munika, endemski bor.

Mijat Tomić poznati je hrvatski vođa hajduka koji su se borili protiv turske vlasti za vrijeme Osmanskog carstva. Rođen je u Gornjem Brišniku početkom XVII. st. (1610.?), poginuo u Doljanima kod Jablanice na Ilindan, 20. srpnja, između 1656. i 1659. Roditelji su mu rano umrli i Mijata je othranio stric. Kada je odrastao, stupio je u najam kod bega Kopčića. Bio je na glasu kao junak s kojim se nitko u duvanjskom kraju nije mogao natjecati. Na „megdan“ (borbu) izazvao je Arapina koji je prijetio begu i narodu te ga svladao i pogubio. Zbog junačkog djela beg Kopčić daruje mu livadu zvanu Jabuka i čast da mu bude barjaktar u svatovima. Nije se to sviđalo Turcima, posebno što ih je Mijat pobijedio u natjecanju bacanja kamena s ramena i u drugim igrama te su ga odlučili ubiti. Saznavši za njihovu namjeru, Mijat je pobjegao u planinu Vran. Okupio je hajdučku družinu koja se sastojala od 30 do 40 ljudi.

Druga predaja govori o tome da je Mijat ubio duvanjskog kadiju Suzicu koji je  prisvojio Jabuku livadu, njegovu djedovinu. Poginuo je nakon izdaje kuma Ilije Bobovca iz Doljana kod Jablanice koji ga je pozvao u goste. A ubio ga je ili rob Arap ili azap (žandar) pogodivši ga kositrenim zrnom u jabučicu pod vratom. Sestrić Marijan ranjenog je Mijata pokušao odnijeti u Vran, ali je Mijat izdahnuo pod Sovićkim vratima gdje je i pokopan na njivi Pošćeci.

Autor likovnog rješenja je Ernesto Markota, prvi dan izdanja 22. svibnja 2024. godine. Izdanje se, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, može kupiti jednostavno i online preko web shopa www.epostshop.ba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije