UNATOĆ ŠPEKULACIJAMA

Banke i agencije užurbano rade da bi se vršila prodaja nekvalitetnih kredita

Bankar novac
Foto: Thinkstock
28.01.2014.
u 09:50

Naime, između 2011. i 2012. godine u Federaciji BiH se dogodio pad nominalnog BDP-a od 2,2 posto

Iako je prošla godina bila godina stagnacije za BiH, praćena političkim turbulencijama, bilo je blagih pomaka, dogodio se industrijski rast od 6 posto i rast BDP-a od jedan posto, ali, ipak, nezaposlenost je ostala 27,5 posto, i najveća je u regiji, što je najveći problem u BiH za sve razine vlasti. Također, jedan od uzroka stagnacije u prošloj godini bio je pad domaće potražnje, što je rezultiralo padom robnog uvoza od 3,2 posto, dok je ukupan izvoz roba iz FBiH u iznosu od 3,2 posto u najvećoj mjeri bio ugrožen problemima u proizvodnji električne energije, zbog čestih remonta u elektranama i nepovoljne hidrološke situacije.

Stvaranje pravnog okvira

Naime, između 2011. i 2012. godine u Federaciji BiH se dogodio pad nominalnog BDP-a od 2,2 posto. Unatoč svemu, ekonomski stručnjaci smatraju kako se u ovoj godini, ipak, može očekivati blagi rast BDP-a. Neki od njih spas vide u doznakama dijaspore iz inozemstva koje su u prošloj godini iznosile za prva tri kvartala 2,6 milijardi, što je skoro četiri puta više od onoga što se dobiva od MMF-a. Prema nekim informacijama, i u bankarskom sektoru se očekuju neke promjene, prvenstveno one koje bi trebale riješiti probleme vezane uz prodaju nekvalitetnih kredita. Naime, banke i agencije za bankarstvo užurbano rade na stvaranju pravnog okvira, kojeg trenutačno nema, kako bi se vršila prodaja tih tzv. nekvalitetnih kredita, iako u ovom trenutku ima potencijalnih interesenata. Jedna banka je izvršila probni projekt i očistila svoje bilance, iako i u pismu namjere MMF-u jedan od zahtjeva je da se ta oblast regulira, da se napravi pravni okvir kako bi se mogli oni koji misle da se mogu baviti tim nekvalitetnim kreditima, mogli pojaviti, registrirati i plaćati određene pristojbe i legalno i legitimno vršiti otkup tih potraživanja, i to naplaćivati na neki drugi način.

Bankarski sektor stabilan

Prema informacijama bliskim CB BiH, za očekivati je da se to pitanje u ovoj godini regulira. Kada je u pitanju bankarski sektor, još uvijek se može govoriti o njegovoj stabilnosti, unatoč špekulacijama o mogućim gubicima u ovom sektoru. Centralna banka BiH ostaje i dalje stabilna čuvarica novca. Prema relevantnim podacima, od 2004. do 2012. ukupna dobit CB BiH bila je 698,6 milijuna KM, a u proračun BiH uplaćeno je 362,9 milijuna KM. S 30. rujnom prošle godine bankarski sektor imao je dobit od 106 milijuna KM, iako neki neslužbeni izvori govore da bi bankarski sektor mogao završiti u minusu zbog gubitka jedne banke koja je najavila značajne gubitke. Međutim, većina banaka je radila pozitivno i može se reći da je bankarski sektor stabilan, siguran i da je ostvario opet dobre rezultate. S druge strane, jedna banka koja čisti svoje bilance, pokušava se pripremiti za prodaju, a već je najavila da će imati značajne gubitke na teret rezervacija i na teret svog kapitala. U BiH ima 27 banaka, i to je veliki broj za ovako malu zemlju. Prema istom izvoru, trenutačno ima nekih interesenata koji obilaze tržište, a s druge strane, jedna velika grupacija traži kupca za cijeli svoj biznis i pokušavaju prodati banku i cijeli biznis u BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?