Prognoze

Balkanu prijete najveće vrućine u posljednjih nekoliko godina

vrucine
PIXSELL
14.05.2016.
u 19:02

Jedan od najpoznatijih svjetskih meteoroloških servisa, Accuweather, izdao je sezonsku prognozu za ljeto, prema kojoj bi nas mogla pogoditi suša tijekom ljeta. Ova stanica prognozira da će ovo biti jedno od najtoplijih ljeta na Balkanu u posljednjih nekoliko godina. Oni navode da bi u drugom dijelu ljeta suša mogla pogoditi Srbiju i Rumuniju. 

U prilog ovoj prognozi govori i činjenica o globalnom porastu temperature za 1,5 stupnjeva koji je već donio zabrinjavajuće promjene. Siječanj je deveti mjesec zaredom s rekordno visokim temperaturama od kada su počela mjerenja, navela je američka svemirska agencija NASA. 

- Ako znate što je donelo ovo povećanje temperature, onda možete zamisliti što će doneti rast od četiri ili pet stupnjeva, sve ovo samo još ekstremnije - rekao je za Blic Goran Pejanović, pomoćnik direktora Nacionalnog sektora za klimatske promjene RHMZ. 

Ovakve prognoze čekaju nas ukoliko ne dođe do realizacije sporazuma o smanjenju emisije gasova s efektom staklene bašte na svjetskoj razini. Prema prognozi Republičko hidrometeorološkog zavoda Srbije lipanj će biti topal i malo suši dok nas u srpnju očekuju uglavnom topli dani. 

Srpanjska količina padavina bit će manja, ali ipak u granicama višegodišnjeg prosjeka. I dani u kolovozu bit će topli, količina padalina bit će malo manja, ali ipak u granicama višegodišnjeg prosjeka. Nakon prosječno toplog i prosječno suhog rujna, očekuje nas miholjsko ljeto u listopadu. Tijekom listopada očekuju se topli i suhi dani.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije