Rast cijena goriva izaziva domino-efekt

Ako gorivo poskupi na 4 KM, slijedi novo poskupljenje usluga taksija u BiH

taxi
13.10.2022.
u 12:55

- Ne razmišljamo o podizanju cijena trenutačno. No imamo informacije da bi gorivo moglo dosegnuti i 4 KM, a u tom slučaju nemamo druge opcije - rekli su iz tvrtke Moj Taxi

Naftaši u BiH najavljuju kako će, zbog rasta cijena na globalnoj razini, biti prisiljeni podići cijene. Procjenjuju da će litra goriva stajati više od 3,50 KM, piše Faktor.

Poskupljenje goriva u pravilu izaziva domino-efekt dizanja cijena hrane, usluga, ali i prijevoza taksijem. U SŽ-u start iznosi 2,50 KM, a 1 km vožnje 1,50 KM.

- Usluge taksija trebale bi biti mnogo skuplje jer, osim goriva, imamo i ostale troškove. Međutim, mi smo ozbiljna kompanija koja osjeća puls naroda. Teška su ekonomska vremena, ide zima, kako se grijati, hoće li biti plina. Iako nemamo realnu cijenu i radimo samo da se održimo, želimo se približiti građanima. Pričekat ćemo da se tržište naftom stabilizira, pravit ćemo analize i pokušat ćemo zadržati cijene iako nas građani razumiju i kažu da je poskupljenje neizbježno - kazao je Enver Suljagić, predsjednik Udruge Sarajevo Taxi.

Iz udruge Tuzla Taxi kažu da se još uklapaju u trenutačne cijene.

- Trenutačno ne razmišljamo o poskupljenju. Nedavno su usluge poskupjele, start je 2,50 KM, 1 km vožnje je 1,50 KM. Sadašnje cijene formirali smo kad je litra goriva bila 3,80 KM. Ako cijena ode na 4 KM, poskupljenje je neizbježno - kažu.

Slično kažu i u Mostaru.

- Ne razmišljamo o podizanju cijena trenutačno. No imamo informacije da bi gorivo moglo dosegnuti i 4 KM, a u tom slučaju nemamo druge opcije - rekli su iz tvrtke Moj Taxi, gdje su start i 1 km 1,50 KM. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?