Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Večernjakov pečat

Večernjakov pečat pokrenuo je mnoge pozitivne procese

Manifestacija je i prigoda za održavanje okruglih stolova, konferencija, javnih rasprava, izdaju se posebni novinski prilozi, neizostavni su i umjetnički performansi...
09. svibnja 2019. u 08:00 0 komentara 213 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Manje od dva tjedna ostala su do događaja godine, 18. Večernjakova pečata. Bosna i Hercegovina i zemlje u susjedstvu s nestrpljenjem čekaju koga će ocjenjivački sud Večernjakova pečata proglasiti Osobom godine u BiH, ali i tko će biti laureati u kategorijama, čemu zasigurno doprinose i tisuće kupona koji svakodnevno pristižu u Večernjakovu redakciju gdje se daju prijedlozi čitatelja za priznanja. Večernjakov pečat najveći je društveni događaj u BiH i jedna od najvažnijih manifestacija takve vrste u regiji.

Osobe iz svih sfera

“Europski Oscar”, kako ga nazivaju, ističe i nagrađuje osobe te događaje koji su svojim djelovanjem obilježili godinu ranije. Poseban ocjenjivački sud svake godine sa šireg popisa s više od tisuću kandidata izabere 150 osoba iz svih životnih sfera koje se u 15 kategorija natječu za glavnu nagradu Osoba godine.

Uz one iz BiH, biraju se i regionalne, europske te svjetske osobe. Utrošene su tisuće dana, sati i minuta kako bi u utrku ušli svi oni koji su svojim pozitivnim vrijednostima, djelima, radom... u društvu ostavili upravo svojevrsni – pečat.

Među 200 nagrađenih u proteklih 18 godina Pečat je uručen političarima Billu Clintonu, Andreju Kiski, Miroslavu Lajčáku, Andreju Plenkoviću, Kolindi Grabar-Kitarović, Milanu Bandiću, Francu Frattiniju, Sejdiću i Finciju, Đorđu Ivanovu, tročlanome Predsjedništvu BiH...; hollywoodskim i regionalnim zvijezdama Angelini Jolie, Armandu Assanteu, oskarovcu Danisu Tanoviću, Enisu Bešlagiću, Ivi Gregureviću, Mustafi Nadareviću, Orneli Vištici…; vjerskim poglavarima - dvojici papa Benediktu XVI. i Franji, Pietru Parolinu, Francoisu Dominiqueu Mambertiju, kardinalu Puljiću, reisu Kavazoviću, vladiki Grigoriju...; ponajboljim svjetskim sportašima Marinu Čiliću, Novaku Đokoviću, Edinu Džeki, Ivanu Ljubičiću...; glazbenicima Totu Cotugnu, Halidu Bešliću, Edinu Karamazovu, Zdravku Čoliću...; gospodarstvenicima Marku Pipuniću, Mirku Grbešiću, Emilu Tedeschiju…; manifestacijama Sarajevo Film Festival, Mostarsko proljeće...; udrugama Prsten, Fra Mladen Hrkać… Večernjakov pečat završio je i u rukama dvojice papa, Benedikta XVI. i Franje.

Prestižno priznanje Osoba godine za 2017. otišlo je u ruke četiriju izbornika podrijetlom iz BiH (Zlatko Dalić, Vladimir Petković, Mladen Krstajić i Vahid Halilhodžić) koja su četiri reprezentacije odvela na Svjetsko nogometno prvenstvo 2018.

Donesen “rodni list BiH”

Uz dodjelu priznanja, Pečat je pokretač brojnih drugih velikih događaja. Primjerice, na pozornicu su donesena dva najveća izgubljena dokumenta iz BiH. Zahvaljujući upravo Pečatu, Daytonski mirovni sporazum (Ustav BiH) pronađen je i prvi put službeno preveden na tri jezika. Pečat je Povelju Kulina bana, “rodni list BiH” star više od osam stoljeća, vratio državi, u preslici. Uz veliko iznenađenje javnosti, ta su dva dokumenta pokazana na pozornici Pečata. S Večernjakova pečata išla su i pisma za Europsku uniju, a posebno obučeni golubovi odnijeli su ih u 28 država. Djeca iz BiH na papiriće su napisala “I ja BiH u EU” i privezala ih oko nogu golubova. S druge strane nalazila se zastavica države kojoj su se djeca obraćala i u koju su golubovi letjeli. Na Večernjakov pečat dolazile su i poruke iz europskih država, gdje su također mladi, autentični ljudi poslali poruku Bosni i Hercegovini, koju žele vidjeti u EU. To su samo neki od plodova Večernjakova pečata koje je kroz 17 manifestacija iznjedrio. Manifestacija je i prigoda za održavanje okruglih stolova, konferencija, javnih rasprava, izdaju se posebni novinski prilozi, neizostavni su i umjetnički performansi...

Događaji s crvenog tepiha, preko kojeg u dvoranu ulaze brojne glazbene i filmske zvijezde, predsjednici država, premijeri, ministri, predstavnici religija, kulture, sporta..., izravno se prenose i u brojne domove diljem regije donose dašak europskog glamura. Spektakl je pred vratima.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.