Povijesne pomirbe, pronalasci izgubljenih dokumenata, otkrića..., Pečat se u svemu istaknuo

Prvi Pečat za mir dobili su Milona von Habsburg i Gavrilo Princip 100 godina nakon početka Prvog svjetskog rata

18.05.2023.
u 08:34

Nije gotovo dok sudac ne označi kraj, a u slučaju Večernjakova pečata, godina nije završena dok se ne izaberu oni najbolji i dok se u nešto više od sat i pol programa ne odigra događaj godine. Emisija "Bila je to 2022. godina" prikazuje se u subotu u 17.45, a ona će biti uvod u samo finale koje će se odigrati 26. svibnja od 20 sati.

Događaj godine

- Kakva je bila prošla, 2022. godina? Koji su je događaji i osobe obilježili, tko su kandidati i potencijalni dobitnici Pečata za mir? Na pragu smo druge emisije ususret svečanosti dodjele nagrada - 22. Večernjakova pečata, manifestacije koja već odavno uživa epitete jednog od najznačajnijih društvenih događaja u zemlji. Svjetla reflektora usmjeravaju se prema onima koji su nezasluženo malo prisutni u javnosti, a Pečat ih želi istaknuti. Upoznajte kandidate i potencijalne dobitnike događaja koji nosi slogan "Pečat za mir" - stoji u najavi emisije čiji je urednik i voditelj Dževdet Tuzlić. On će nas u sat i 15 minuta provesti kroz prošlu godinu, s osvrtom na sve kandidate. Mnogi se pitaju što je sve ove godine pripremio Večernjakov pečat. Najznačajnija manifestacija prošle godine realizirana je na nekoliko televizija, a posebno je zanimljiva Ukrajinska državna televizija koja je u jeku rata bila uz Večernjakov pečat. Mnogi se pitaju mogu li poruke s ove manifestacije donijeti mir u svijet s obzirom na to da barem na dan BiH učine normalnom zemljom. A mnogi se sjećaju i kad smo bilježili povijesna pomirenja na manifestaciji. Pečat je pomirbom obilježio Prvi svjetski rat. Naime, u dvoranu u Kosači 2014. doveli smo Milonu von Habsburg, čiji je predak Franjo Ferdinand, i Gavrila Principa čiji je predak sarajevski atentator istog imena i prezimena. Milona i Gavrilo prvi su se put upoznali i saznali da uopće postoje potomci obitelji Princip i Von Habsburg, čiji je član bio Franjo Ferdinand. Prije službenog dijela, u kojem će Gavrilo Mile Princip uručiti cvijeće i prvi Pečat za mir uopće Miloni von Habsburg, njih dvoje razmijenili su informacije o obiteljskom podrijetlu, ostalim članovima uže i šire rodbine. - Lijepo je da ste to napravili, meni je iznimno drago što se dogodilo ovo pomirenje. To je sjajan događaj, oduševljena sam - rekla je Milona von Habsburg dok ju je Gavrilo Mile Princip čvrsto držao za ruku. - Ovo je svojevrsno povijesno pomirenje dviju obitelji, obitelji zbog kojih je izbio Prvi svjetski rat. Ponosim se time i vidim da Milona von Habsburg oprašta obitelji Princip za ono što je naš predak Gavrilo učinio prije stotinu godina. Zbog toga mi je zaista jako drago jer se mnogo politizira o cijelom događaju - kazao je u razgovoru za Večernjak Gavrilo Mile Princip koji na čin svog pretka gledao kao na logičan u onom vremenu.

Povijesni kontekst

A na mnoge je taj susret ostavio dubok dojam. - Nekima su potekle suze kad su vidjeli da sam mu na pozornici pružila ruku. Taj susret doživjela sam kao odgovor na dugogodišnju molitvu - naglasila je Milona. Godine prođoše i od tog svečanog čina, a mi idemo prema 22. Pečatu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije