POGINULI NAUTIČARI

Tomislav Horvatinčić osuđen na 4 godine i 10 mjeseci. Zabranjuje mu se upravljanje vozilima

Hrvoje Jelavić/Pixsell
Autori: Frane Šarić, Hina
13.03.2019.
u 13:20

Obraćajući se sudu Horvatinčić je za sve što mu se događa optužio medije, a novinarima je kazao i da je nakon prošlog suđenja uplatio djeci stradalih Talijana odštetu, ali nije htio reći koliku

Tomislav Horvatinčić proglašen je krivim za izazivanje pomorske nesreće u kojoj je u kolovozu 2011. smrtno stradalo dvoje talijanskih nautičara. Sudac je potvrdio sve navode optužnice i osudio Horvatinčića na 4 godine i 10 mjeseci. Također, zabranjuje mu se upravljanje vozilima. Na izricanju presude Horvatinčić se nije pojavio.  

Presudu je objavio Ivan Jurišić, nakon što je dvije ranije nepravomoćne presude – prvu osuđujuću, a drugu oslobađajuću zbog sinkope, objavila sutkinja Maja Šupe. 

Sudac Jurišić u obrazloženju presude rekao je da Horvatinčić prilikom upravljanja gliserom nije izviđao ni promatrao pa tako nije uspio uočiti jedrilicu. Nije ustupio pravi put već je presjekao kut kretanja te je prešao gliserom preko jedrilice. Sudac je potom pročitao stravične ozljede koje su zadobili talijanski supružnici te preminuli od njih.

Horvatinčićev odvjetnik Veljko Miljević je na upit da li će Horvatinčić doći na izricanje presude rekao: Gledajte unutra pa će te vidjeti. Nije na taj način htio potvrditi niti demantirati spekulacije o navodnom nepojavljivanju zagrebačkog poduzetnika. Na sudu u Šibeniku okupio se veliki broj novinara koji čekaju izricanje presude. 

Državna odvjetnica Irena Senečić u svom je završnom govoru prošlog tjedna od suda zatražila da Horvatinčića proglase krivim i da ga osim zatvorom kazne oduzimanjem dozvola za upravljanje svim motornim vozilima.

"Horvatinčić je nebrojeno puta kažnjavan i godinama krši prometne zakone. Riječ je o osobi koja ne brine o sigurnosti drugih sudionika u promet. Činjenica je i da ništa nije poduzeo kako bi spriječio nesreću u kojoj su stradali supružnici Salpietro", rekla je Senečić. Isto je tražio i Ognjen Frangeš, zastupnik obitelji stradalih Talijana.

Horvatinčićevi odvjetnici smatraju, s druge strane, da njihovog klijenta u srijedu treba osloboditi svih optužbi. Obraćajući se sudu Horvatinčić je za sve što mu se događa optužio medije, a novinarima je kazao i da je nakon prošlog suđenja uplatio djeci stradalih Talijana odštetu, ali nije htio reći koliku.

Na prvom suđenju Horvatinčić je u studenome 2015. uvjetno osuđen na 20 mjeseci zatvora, uz rok kušnje od tri godine. Tu je presudu ukinuo viši sud, kao i drugu za koju je zaključio da je posebno proturječna jer je prihvatila sinkopu, odnosno privremeni gubitak svijesti kao razlog zbog kojeg je Horvatinčić oslobođen krivnje za smrt supružnika Salpietro.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?