Samo se širi:

Putin sad pripaja Južnu Osetiju i razbija Gruziju

Vladimir Putin
Reuters/PIXSELL
20.03.2015.
u 11:44

Predsjednik gruzijske pokrajine Južne Osetije s Vladimirom Putinom je u Kremlju potpisao sporazum o integraciji i suradnji. Gruzija i NATO sporazum ne priznaju

U jeku obilježavanja prve godišnjice ruske aneksije poluotoka Krima, u Kremlju je u srijedu potpisan sporazum ''ujedinjenja'' s gruzijskom pokrajinom Južnom Osetijom koja je u kolovozu 2008. proglasila neovisnost. Tad ju je priznalo tek nekoliko zemalja među kojima je i Rusija.  Riječ je o sporazumu o savezništvu i integraciji između Ruske Federacije i Južne Osetije, piše Reuters. Ruski predsjednik Vladimir Putin u Kremlju je pri potpisivanju sporazuma razgovarao s predsjednikom te odmetnute gruzijske pokrajine Leonidom Tibilovom, koji je Rusiji i Putinu osobno uputio riječi zahvale, naglasivši kako je ''Rusija jedina garancija opstanka Južne Osetije i njezinog naroda''.Prema potpisanom sporazumu, Rusija će osiguravati neovisnost Južne Osetije čiji će vojni i drugi potencijali biti pod direktnim zapovjedništvom ruskih snaga. Također, Rusija će, u slučaju napada izvana, pomoći u obrani, a uključeno je i oko 100 milijuna dolara ekonomske pomoći Osetiji. Gruzijski predsjednik Georgij Margvelašvili očekivano je osudio sporazum i optužio Putina da 'razbija' Gruziju. Istog stava je i NATO, čiji su dužnosnici poručili da ne odobravaju i ne priznaju sporazum te da je Južna Osetija dio Gruzije.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije