DOBRI SUSJEDI

Putin i Jinping presretni zbog snažnog trgovinskog rasta

04.07.2017.
u 17:03

Rusija i Kina potpsiale su 21. svibnja 2014. ugovor o dobavi plina procijenjenog na 400 milijarda dolara u 30 godina, a ugovor je finaliziran nakon gotovo desetljeća pregovora, piše AFP.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalio je trgovinski skok u razmjeni s Kinom primajući u utorak u Moskvi kineskog kolegu Xija Jinpinga za čijeg je posjeta naftni div Gazprom objavio da će divovski ruski plinovod "Sibirska snaga" prema Kini biti operativan krajem 2019.  

"Radostan sam što je trgovinski rast s lanjskih skromnih 3,9 posto, ove godine snažno narastao na 37 posto u prva četiri mjeseca", rekao je Putin, prenosi agencija TASS. Kineski predsjednik je zauzvrat pozdravio "posebni karakter", odnosa između dviju sila, "dobrih susjeda, odanih prijatelja i pouzdanih partnera", prenosi agencija AFP. Putin je kineskoga kolegu odlikovao najvišim priznanjem ruske vlade, Ordenom sv. Andrije (Prvopozvanog), za služenje u "jačanju prijateljstva i suradnje među narodima Ruske Federacije i Narodne Republike Kine", objavio je Kremlj, prenosi agencija dpa.  Rusija i Kina, dva istočna diva, zadnjih godina snažno grade gospodarske i diplomatske odnose dok istodobno slabe veze sa Sjedinjenim Državama koje su nezadovoljne v geopolitikom kakvu Rusija i Kina provode. Prvi čovejk energetskog ruskog diva Gazprom Aleksej Miller objavio je da je zaključen sporazum o prvim isporukama ruskog plina Kini 20. prosinca 2017. divovskim plinovodom "Sibirska snaga". 
Tim plinovodom dugim 3000 kilometara trebalo bi svake godine teći  38 milijarda kubičnih metara plina za Kinu. Rusija i Kina potpsiale su 21. svibnja 2014. ugovor o dobavi plina procijenjenog na 400 milijarda dolara u 30 godina, a ugovor je finaliziran nakon gotovo desetljeća pregovora, piše AFP. Trgovina između Rusije i Kina rasla je 33 posto u prvih pet mjeseci ove godine na 32 milijarde dolara, objavila je kineska državna agencija Xinhua uoči Xijeva posjeta. Putin i Xi trebaju se sastati s predstavnicima poslovnih krugova. Očekuje se da će za Xijeva posjeta biti potpisani ugovori vrijedni 10 milijarda dolara. Posjet kineskog predsjednika, koji je u Moskvu doputovao u ponedjeljak, službeno je počeo nekoliko sati pošto je Pyongyang ispalio balističku interkontinentalnu raketu, iako Rusi tvrde da je riječ tek o raketi "srednjeg dometa".  Moskva i Peking višekratno su pozvali na mir i dijalog kako bi se riješila korejska kriza, ali njihov američki kolega Donald Trump upozorava da istječe strpljenje prema nepoćudnom sjevernokorejskom režimu.   

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?