4. raštikijada

U Marića gaju okupljanje najboljih u kuhanju raštike

27.10.2015.
u 06:15

Na Raštikijadi će se natjecati obični ljubitelji kuhanja, ali i profesionalci

U subotu, dan uoči Svih Svetih, na prostoru Agroturizma "Marića gaj" pokraj Gruda bit će održana 4. raštikijada - jedinstven kulinarski događaj u slavu kraljice lisnatog povrća. Raštikijada je zapravo natjecanje u pripremanju jela od ove iznimno zdrave namirnice u kojemu sudjeluju ljubitelji kuhanja i profesionalni kuhari. Natjecatelji obično nastoje spojiti tradicionalnu kuhinju s ponekom modernom gastroinovacijom, pa žiri obično ima posla ocijeniti najbolje, najukusnije i najšarmantnije delicije. A i ocjenjivački opus je poprilično opsežan: ocjenjuju se boja, miris, izgled, gustoća, opći dojam i proglašavaju tri najbolja jela. Nakon proglašenja pobjednika, slijedi zajednička večera, te kulturno-zabavni program za koji će se pobrinuti tamburaši Zlatne strune, HKUD "Ivan Krstitelj" i Hercegovački gangaši.

Popularna u svijetu

- Ovo je četvrta godina u nizu kako organiziramo ovaj kulinarski show, i to je sada već jedan proces - kaže nam organizator Raštikijade Marko Marić koji posebno napominje činjenicu da je raštika danas postala prava povrtna zvijezda u svjetskim kuhinjama.

- Očekujem da će svjetska scena "pogurati", odnosno vratiti raštiku na jelovnike u Hercegovini. Kod nas je postojala duga tradicija konzumacije jela od ove biljke, ali se u modernom dobu, ulasku raznih novih namirnica na naše tržište i brzim načinom života, pomalo izgubila iz naših lonaca. Ipak, vjerujem da ovo što mi radimo ima smisla i da ćemo ovu ukusnu i zdravu namirnicu vratiti na naše stolove - kaže nam Marko.

Termin održavanja Raštikijade je zapravo idealan jer ova biljka najbolji okus i ima tijekom hladnih mjeseci. Ima više vitamina i minerala nego kalorija pa nutricionisti savjetuju da se može jesti svaki dan. I slavni dr. Oz ovu je namirnicu preporučio svima koje muči visoki tlak, a dobra je i za trudnice, za jačanje kosti, smanjuje bolesti srca, poboljšava vid.

U Hercegovini se raštika tijekom povijest najčešće kuhala s janjetinom ili suhim svinjskim i goveđim mesom. No u doba siromaštva popularna je bila i "raštika na suho" - kuhana s krumpirima i prelivena maslom. Naravno, i japrak je duboko ukorijenjen u hercegovačkim genima.

Prošle godine pobijedila je ekipa "Radišić Team" u kojem su bili Ivica Marić i Željko Mijoč. Drugo mjesto pripalo je "Tehničarima", treće ekipi "Volarević", dok su status najšarmantnije ekipe osvojile "Hajdučke vrleti Blidinje".

Mnoštvo posjetitelja

- Ove godine bit će oko 20 natjecateljskh ekipa i očekujemo 300 - 500 posjetitelja koji uz kupnju promotivne čaše mogu kušati raštiku i dobiti besplatno piće tijekom cijele večeri - napominje nam Marko Marić.

Pokrovitelji ovog gastronomskog događaja su Općina Grude, Franck, Violeta, Karliko i Šišović, a medijski partner je "Večernji list".

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije