Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica

Potpisan sporazum o suradnji dva HDZ-a u Posavini

Županijski sporazum definira relacije i odnose između dviju stranaka i njihovo funkcioniranje u budućnosti
22. travnja 2011. u 10:11 0 komentara 101 prikaza
posavina
Foto: VL FOTO

U Županiji Posavskoj dva HDZ-a koji su inače već formirali izvršnu vlast, Vladu Županije Posavske od osam ministarskih mjesta raspoređenih između HDZ-a BiH i HDZ-a 1990 potpisali su i službeno međustranački sporazum suradnje između dviju stranaka.

Sastanak i potpisivanje Sporazuma upriličeno je u zgradi Vlade Županije Posavske u Orašju uz nazočnost predsjednike dva županijska HDZ-a, ministre u županijskoj Vladi te članove međustranačkoga vijeća.

Vjetar u leđa

-Sporazum je proizašao iz okvirnog sporazuma koje su potpisale dvije stranke na čelu s Čovićem i Ljubićem.

Županijski sporazum definira relacije i odnose između dvije stranke i njezinu funkcioniranju u budućnosti kroz izvršnu i zakonodavnu vlast Županije Posavske i funkcioniranju općinskih razina vlasti. Ovim činom želimo jasno kazati smjerove kretanja.

U roku od 30 dana općinska vijeća, odnosno načelnici općina taj će sporazum primijeniti na lokalnim razinama, kazao je Ivo Vincetić, predsjednik ŽO HDZ-a BiH.

Predsjednik ŽO HDZ-a 1990 Pejo Damjanović smatra kako je potpisani sporazum izraz želje da se radi i surađuje.

-Ovim smo samo dali vjetar u leđa i općinskoj razini vlasti kako bi isto primijenili. Oformili smo jedno međuopćinsko vijeće koje će pratiti rad svih tijela, kazao Damjanović.

Pregovarački tim čine ispred stranke HDZ BiH Ivo Vincetić, Mijo Matanović i Slavko Matić a ispred HDZ 1990 Pejo Damjanović, Perica Jelečević i Juro Zečević.
-Sastanak doživljavam kao jedan od kotačića i djelića sporazuma dva HDZ-a na razini BiH ili u projektu hrvatskog naroda koje je svoje šire konture doživio prije par dana na Hrvatskom narodnom saboru.

Lokalna vlada

Vjerujem i očekujem da će i naši ministri te cjelokupna vlada na čelu sa premijerom Marijanom Oršolićem na takav način doživljavati ovaj sporazum jer samo tako u zajedničkom djelovanju i provođenju što su započela dva HDZ-a, ako budemo na tom tragu, možemo na kraju i uspjeti, smatra Slavko Matić.

Dvijica predsjednika dva županijska HDZ-a Vincetić i Damjanović nakon čitanja teksta sporazuma stavili su i svoje potpise na dokument.

U sljedećoj fazi provedbe sporazuma slijedi, uz ostalo, u općinskim vijećima 
formiranje općinske većine od vijećnika dva HDZ-a.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.