Prijedlog

Naći rješenje u šest dana - čeka se dogovor lidera

Sastanak
05.10.2013.
u 10:53

Predstavnici EU-a u BiH obavit će niz razgovora s bh. liderima kako bi u Bruxelles na sastanak 10. listopada došli s dogovorom

Lideri političkih stranaka sve do četvrtka, 10. listopada, kada bi u Brixellesu trebao biti novi sastanak o pitanju provedbe presude u slučaju ‘Sejdić i Finci’, obavljaju intenzivne razgovore međusobno, ali i s predstavnicima EU-a u BiH. Poesbni predstavnik EU-a Peter Sorensen ulaže napore kako bi se kroz razgovore s liderima stranka, posebice u FBiH, došlo do rješenja koje je prihvatljivo svima, a dogovor predstavio u Bruxellesu.

Ponuđeni prijedlog


Pozvao je političare u BiH da iskoriste priliku koja im se nudi i da do 10. listopada nađu rješenja za novi model izbora članova Predsjedništva BiH sukladan europskim standardima. - Na sastanku lidera u Bruxellesu SDA je ponudio model za provedbu presude u slučaju ‘Sejdić - Finci’ koji je u potpunosti u skladu s principima usvojenim upravo na tom sastanku i koji su nazočni predstavnici Venecijanske komisije ocijenili prihvatljivim. Ovaj prijedlog modela je kompromisan, pravičan i dosad najbolji ponuđeni, kaže se u priopćenju SDA. Vrlo malo vremena je ostalo za pronalaženje rješenja. - U idućim danima trebamo pokušati konkretizirati dogovorene principe i doći do rješenja koje će biti prihvatljivo za sve. Za nas je najvažnije da se poštuje princip potpisan u Bruxellesu kako jedan narod ne treba birati drugome njegove predstavnike i vjerujemo da je moguće doći do rješenja u roku koji nam je ostavljen, izjavio je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Da su predstojeći dani ključni za dogovor, potvrdio je prije nekoliko dana i Sorensen. Najavio je radni vikend i sastanke s liderima sedam stranaka i predstavnicima institucija, te naglasio kako je odgovornost na bh. liderima.

Nužnost dogovora


Kako doznajemo, danas i sutra bit održano niz sastanaka, a svi imaju za cilj približiti stavove kako bi se postigao dogovor. Prijedlog koji je ponuđen u Bruxellesu većina smatra korektnim, a lideri su izjavili kako su svjesni da je nužno postići dogovor. Ostalo je još šest dana. Osim provedbe presude “Sejdić - Finci” očekuje se da se do 10. listopada dogovore i kako bi funkcionirao mehanizam koordinacije odnosa s EU, o čemu ovisi hoće li zemlja moći dobiti financijsku pomoć iz predpristupnih fondova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?