Od 3. do 17. prosinca

Posavski umjetnički likovni simpozij u Sarajevu

30.11.2020.
u 10:39

Petnaest umjetnika predstavit će se sa ukupno 47 likovnih radova nastalih u okviru projekta PULS

Od 3. do 17. prosinca 2020. u Sarajevu će bit postavljena izložba umjetničkih djela nastalih u projektu PULS - Posavski Umjetnički Likovni Simpozij. Umjetnička djela nastala tijekom tri godine održavanja PULS-a po prvi put će biti predstavljena sarajevskoj publici. Ovu vrijednu kolekciju posjetitelji će moći vidjeti u prostorijama Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Petnaest umjetnika predstavit će se sa ukupno 47 likovnih radova nastalih u okviru projekta PULS. To su: Mato Andrić, Anto Kajinić, Josip Mijić, Dalibor Nikolić, Vilim Parić, Ivan Perak, Miroslav Šetka, Marko Šošić, Ana Filipović, Dejan Duraković, Željko  Koren, Zvonimir Perak, Ria Trdin, Tomislav Zovko i Marko Živković.

Projekt PULS započeo je 2018. godine u organizaciji Napretkove zaklade Otvorena kuća - Centar za mir i kulturu dijaloga u Garevcu, pod umjetničkim vodstvom akademskog slikara Ante Kajinića. Ovom izložbom se Otvorena kuća na poseban način uključuje i u obilježavanje važnog jubileja svoga osnivača - 30 godina od obnove Hrvatskog kulturnog društva Napredak. 

Simpozij PULS, iznjedren u Bosanskoj Posavini po kojoj je dobio ime, istražuje, bilježi i afirmira ono što je relevantno u suvremenoj hrvatskoj vizualnoj umjetnosti na prostoru Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s ciljem duhovne revitalizacije prostora Bosanske Posavine.

ŽUTA BOJA kao zaštitni znak PULS-a "izabrana je kao putokaz prema slobodnom pristupu emocijama. Emocionalno poticajni karakter ove boje otvorio je u Napretkovoj Otvorenoj kući u Garevcu pozornicu na kojoj simultano egzistiraju raznolike likovne paradigme.  Artistički povratak u ovaj ratom oskrnavljeni i gotovo odbačeni prostor pokazuje odgovornost prema stanju u kojem je postojanje u međuodnosu mira i jeze stvarnost i u kojem umjetničke intervencije pokazuju svu moć umjetnosti i djeluju na oslobođenje i spokoj darujući mu novi i pozitivni kontekst."
(Ana Brkić, povjesničarka umjetnosti) 

"Likovni umjetnici okupljeni u ovom projektu "ostavljaju prostor za uvjerenje da je započeti projekt PULS-a obećavajući i za nadolazeće vrijeme, jer poput miljokaza upućuje na potrebu stalnog oljuđivanja u lutajućem vremenu kojeg baštinimo, na posavskom prostoru kojeg sreća ne draga često, postajući time jednim od upečatljivih biljega istrajavanja"

(Anto Kajinić, akademski slikar). 

Izložbu možete posjetiti od 4. do 17. prosinca 2020. prema radnom vremenu Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine i u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama zaštite od COVID -a 19.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije