"Nacija i nacionalno pitanje"

Čestitku Žepiću povodom nove knjige uputila i predsjednica Hrvatske

zepic1_nnn_bih_23092015
Stojan Lasić/Vecernji.ba
24.09.2015.
u 06:15

Knjiga Bože Žepića "Nacija i nacionalno pitanje" tiskana je kao prvo znanstveno djelo HAZU BiH, kazao je Muselimović

- Knjiga je zanimljiva i obuhvatna sadržaja, čime će izazvati odgovarajuću znatiželju znanstvene, intelektualne i političke javnosti u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Časni život

Tiskana je kao prvo znanstveno djelo u nakladništvu Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH - naglasio je akademik Josip Muselimović na predstavljanju knjige "Nacija i nacionalno pitanje" akademika prof. dr. Bože Žepića, upriličenom u hotelu Park u Širokom Brijegu. Muselimović se prisjetio riječi glumca Ante Vicana koji mu je jedne prigode kazao da je ovdje gdje smo centar svijeta, jer gdje god kreneš, moraš živjeti časnim životom svojih djedova. Podsjetio je na svoja odvjetnička iskustva vezana za neravnopravan položaj bosanskohercegovačkih Hrvata, posebno na slučajeve Vlade Šantića i Joze Leutara.

Gojko Jelić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg, pozdravio je nazočne uime domaćina, a voditeljica Željka Šaravanja pročitala je čestitke koje su u povodu izlaska ove knjige prof. dr. Žepiću uputili Kolinda Grabar-Kitarović i kardinal Vinko Puljić. Predsjednica RH naglasila je da će joj ova knjiga pomoći u sagledavanju položaja Hrvata u BiH.

Dr. sc. Mile Lasić, profesor na mostarskom Pravnom fakultetu, istaknuo je sedam najvažnijih odrednica Žepićeva promišljanja u ovoj knjizi: neriješenost nacionalnog pitanja, pravo naroda na samoodređenje, kako se može ostvariti to pravo, metode rješavanja nacionalnog pitanja, Tuđmanov odnos prema BiH i Hrvatima u njoj, ustavna reforma kao temelj svih reformi i buduće ustavne promjene u formuli 3-3-3-3 (tri naroda, tri republike, tri razine vlasti i tri razine lokalne samouprave). Od velike je važnosti i ostvarivanje teritorijalne jednakopravnosti naroda.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?