17.12.2021. u 14:23

Beskrajan dan najpogodniji je naslov za film o stvarnosti BiH. Pregovori, prijevare, podmetanja, spinovi… glavne su teme filma koji traje više od desetljeća. Akteri isti, a pomaka nema. Film nije gotov. A kada će, ne zna se.

Neriješeni unutarnji odnosi samo kulminiraju, što je BiH dovelo u najveću političku krizu nakon rata. U jeku pregovora s američkim i europskim izaslanicima srpski predstavnici napravili su blokadu državnih institucija i onemogućili funkcioniranje navodeći da je to odgovor na nametnute odluke Valentina Inzka, tadašnjeg visokog predstavnika u BiH, koji je na odlasku nametnuo zakon o negiranju genocida. Srbi se udružili, pobunili i sve je blokirano. Tjednima se pregovara kako tu krizu riješiti i vratiti državnim institucijama funkcionalnost, dok istodobno američki i europski izaslanici mjesecima dolaze u BiH s ciljem da riješe drugi veliki problem u ovoj kompliciranoj zemlji – izmijene izborni zakon kako bi se izbori iduće i svih sljedećih godina održavali po pravilima koja nikoga neće diskriminirati. Ni konstitutivne narode ni manjine.

Za sada od toga nema ništa i jasno je da će BiH u novu godinu ući u s mnogo neizvjesnosti. Na državnoj razini posvađeni Srbi i Bošnjaci, a na federalnoj (entitetskoj) Hrvati i Bošnjaci. Ključ je dogovor Bošnjaka i Hrvata, prije svega u Federaciji BiH. Hrvati inzistiraju na jednakopravnosti u BiH, legitimnom predstavljaju, odnosno da im se omogući da sami biraju svoje predstavnike.

Blokirana BiH sada je dodatno blokirana. Samo Hrvati potiču na dogovore, traže načina za rješavanje krize i izlazak iz začaranog kruga problema u BiH. Zato što znaju da samo u uređenoj i funkcionalnoj BiH mogu imati politička prava koja im kao konstitutivnom narodu u BiH pripadaju. U stanju permanentne krize, kakvoj svjedočimo, Srbi su zaklonjeni iza autonomije entiteta Republike Srpske, a Bošnjaci iza brojčane hegemonije. Jedino Hrvatima u BiH treba institucionalna zaštita, a ona je moguća samo dosljednim poštivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma, a to znači i osiguranje legitimnog nacionalnog predstavljanja. Zato je to točka ispod koje nijedan hrvatski predstavnik u BiH ne može ići. Ni danas ni sutra…•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?