Kolumna Joze Pavkovića

Referendum treba održati, samo ne u BiH, već u EU o BiH

'05.09.2008.,Sarajevo,BiH - Apostolska nuncijatura,susret apostolskog nuncija nadbiskupa Alessandra DErrica i glavnog urednika i direktora Vecernjeg lista-BiH Jozo Pavkovic.Prigodom susreta  Pavkovic
20.09.2016.
u 07:00

Bosna i Hercegovina, razapeta između Europe i Balkana, Rusije i Amerike, islama i kršćanstva, rata i mira..., ušla je u tjedan u kojemu iščekuje i dobre i loše vijesti. Danas (20.9.) bi u Bruxellesu mogla biti donesena preliminarna odluka o prihvaćanju kandidature za članstvo u EU. Ako se to dogodi, ovaj datum bit će zapisan kao jedan od povijesnih. Nažalost, europska perspektiva ostat će u sjeni nespokoja koji se ovih dana nadvio nad BiH. Izazvala ga je presuda Ustavnoga suda koji je donio odluku o zabrani referenduma u RS-u. Na njemu se u nedjelju (25. rujna) Srbi žele izjasniti o 9. siječnja kao Danu Republike Srpske. Unatoč zabrani, uvelike se priprema njegovo održavanje. Predsjednik RS-a Milorad Dodik ne popušta. Zbog referenduma prekosutra ide na konzultacije ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. I to baš u trenutku kada je njegova “Jedinstvena Rusija” pobijedila na parlamentarnim izborima.

Ustavni sud u BiH, sastavljen od tri stranca i po dvoje Bošnjaka, Srba i Hrvata, bio je posljednja prilika da se diplomatski riješi ova kriza. Stranci po pravilu presuđuju zajedno s Bošnjacima protiv druga dva naroda. Najčešće su te odluke politički motivirane. Zbog toga ih čak više od 90 nije provedeno. Uključujući i onu za izbore u gradu Mostaru. Do sada nitko za to nije odgovarao. Nepoštovanje sudskih odluka Ustavnog suda u BiH može se kazniti i zatvorom do pet godina. Kad bi se striktno poštovao zakon, državna policijska agencija SIPA trebala bi uhićivati svu srpsku oporbu i vlast te sve one koji provode referendum, a to su gotovo sve institucije u RS-u, uključujući MUP. Kad bi došlo do takvog scenarija, sigurno bi joj se prvi suprotstavili srpski policajci. A i narod.

Dosadašnje nepoštovanje odluka suda bez kazne ulijeva nadu kako će i u nedjelju sve proći bez zveckanja oružjem. Međutim, izjave političara nisu nimalo ohrabrujuće. Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izrazio je zabrinutost stanjem na Balkanu, osobito zbog veza Srbije i Bošnjaka, te Hrvata s njima. Njihovi međusobni odnosi sve su napetiji. O tome se govorilo protekloga vikenda i u Splitu na Vojnom odboru NATO-a. “Balkan je još uvijek potencijalni izvor ratnih sukoba, a BiH bi mogla postati utočište terorizma, i to bi bio veliki problem za Europu”, rekao je predsjedatelj Vojnog odbora NATO-a general zbora Petr Pavel.

Ovoga tjedna Bruxelles, Moskva, Washington... traže rješenje za BiH. Svi ga vide drugačije. Zato, umjesto referenduma u BiH, svi oni bi ga trebali raspisati u svojim državama i zajednicama s pitanjem “Želite li odmah primiti BiH u EU i NATO?”. “Da” bi značilo očuvanje daytonske BiH i njezino brzo integriranje u euroatlantsku zajednicu. U protivnom, nakon izjašnjavanja o prazniku RS-a, održavat će se i drugi referendumi. Oni o odcjepljenju. I ne samo Srba. Tada će general NATO-a umjesto diplomatskih upozorenja morati slati tenkove. Zato je potreban referendum u EU o BiH. A ne u BiH o sebi samoj. •

Komentara 5

OV
Ovozemaljski
07:58 20.09.2016.

Bosnu nije moguce cijelovitu ocuvati, jer nitko ne zeli sa nikim i svatko zeli svoje! Europa moze ocekivati mir na Balkanu tek kad se ukine daytonski sporazum i podijeli se na 3 dijela, nisam ljubitelj Dodiga, ali kakve veze ima Srbin i Hrvat sa ovim Arapima i zamotanim zenama i muskarcima sa bradama od rođenja? Bolje svatko sebi, Hrvatska bi ustedjela na peljeskom mostu i nas narod bi preko Hrvatske bio povezan sa Eu, dok ne vidim razloga za pristupanje ortodoksnih muslimana plus i ortodoksnih cetnika, kojih u Republici Srpskoj ima jako puno, cetnistvo im je jedino sta imaju i od toga zive, isto tako i muslimani i Hrvati nemaju sta traziti sa takvima!

Avatar Dork
Dork
07:51 20.09.2016.

BiH je nominalno federacija Federacije BiH i Republike Srpske. U BiH su stranci gazde. BiH nije država pa stoga ondje ne može ni postojati državna policija.

PA
PARMAK
08:58 20.09.2016.

Živimo u zemlji apsurda i paradoksa.Šta možemo očekivati u ovo vrijeme obilježeno "Balkanskim rutama"i nekim drugim vrijednostima koje se polako uvlače u sve pore života???U ovom očaju i beznađu od "države",ništa dobro!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije