Napuste li posrnule tvrtke gradilišta na Banovini, tko će ih preuzeti?

građevinari na banovini
Nikola Ćutuk/Pixsell
31.10.2022. u 16:50

Dvije velike građevinske tvrtke, Elektrocentar Petek iz Ivanić-Grada i Presoflex gradnja iz Požege, u listopadu su završile u blokadi računa dovevši tako u probleme i obnovu na Banovini. Naime, u blokadi je i manja tvrtka kćer Elektrocentra Petek, Mipek d.o.o. iz Križa, također u vlasništvu obitelji Petek. Ta je tvrtka u siječnju prva dobila posao gradnje zamjenskih montažnih kuća na natječaju Državnog središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a u ovom trenutku ima otvorenih više desetaka gradilišta drvenih zamjenskih montažnih kuća na Banovini.

Elektrocentar Petek je podizvođač Mipeku na tim kućama. Trenutačno je, ukupno, otvoreno 90-ak gradilišta zamjenskih kuća. Presoflex gradnja je pak u veljači pobijedila na prvom natječaju za zidane zamjenske kuće te također ima dosta otvorenih gradilišta.

Dakle, prve dvije tvrtke koje su označile početak obnove na Banovini su sada u financijskim teškoćama, a nepoznat je mehanizam preuzimanja njihovih gradilišta u obnovi u slučaju da se financijski problemi prodube. Elektrocentar Petek i Presoflex gradnja su sudovima predali zahtjeve za pokretanje predstečajnog postupka što, dakako, ne znači propast tih tvrtki, no ove tvrtke ukupno zapošljavaju petstotinjak radnika te je pitanje je li to možda početak većeg problema građevinskog sektora.

Sisak: Me?u prvima su dobili odluku o izgradnji ku?e, ali radovi kasne | Autor : Nikola Cutuk/PIXSELL Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Naime, i Presoflex gradnja i Elektrocentar Petek su velike građevinske tvrtke s više stotina milijuna kuna prometa i otvorenim brojnim gradilištima diljem Hrvatske. No, dok je Presoflex gradnja udvostručila promet u dvije godine, dotle je Elektrocentar Petek, možda i zbog afere Janaf, u dvije godine izgubio 50 posto prometa.

U svakom slučaju, tvrtki blokiranih računa sve je više, a prema podacima Fine, u mjesec dana broj poslovnih subjekata s blokiranim računom porastao je za više od četiri posto. Jesu li razlozi tome, u građevinarstvu, iznimno povećane cijene materijala ove godine, u odnosu na ugovorene iznose, što je natjeralo konkretno Presoflex da u travnju ove godine napusti tri gradilišta u Vukovaru. Iako je od tada Vlada donijela pravila o povećanju ugovorenih cijena za izvođenje građevinskih radova u javnom sektoru, Grad Vukovar je s Presoflexom raskinuo ugovor, zbog neispunjavanja uvjeta, o gradnji nove Ekonomske škole te im naplatio bankovnu garanciju od 9,5 milijuna kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?