03.08.2021. u 07:00

I dok građani iz Bosne i Hercegovine odlaze u Njemačku tražiti bolji život, u BiH je na privremeni rad iz Njemačke stigao Christian Schmidt. On je jučer preuzeo dužnost osmog visokog predstavnika. Nijemac će pokušati stvarati ambijent u kojemu bi se “naši gastarbajteri” iz njegove zemlje vraćali u svoju BiH.

Od 1995. do sada to nije uspijevalo njegovim prethodnicima: Šveđaninu Carlu Bildtu, Španjolcu Carlosu Westendorpu, Austrijancu Wolfgangu Petritschu, Britancu Paddyju Ashdownu, Nijemcu Christianu Schwarz-Schillingu, Slovaku Miroslavu Lajčáku i Austrijancu Valentinu Inzku. Svi su oni na odlasku ostavljali više kaosa nego onda kada su preuzimali dužnost.

Oduvijek su strani visoki predstavnici vladali Bosnom i Hercegovinom. Još od sredine 18. stoljeća kada je s istanbulskim ovlastima tamo došao Omer-paša Latas. On je ugušio pobunu bosanskih begova i napravio sveopću smjenu u upravnom i političkom vrhu. Strana uprava u BiH bila je i u Austro-Ugarskoj. Njome su upravljali od generala Josipa Filipovića do Mađara Benjamina Kallaya. A onda su došli današnji, moderni upravitelji. S preciziranim američkim ovlastima.

Izvorno, Aneksom 10. u Daytonu je dogovoreno da visoki predstavnik bude konačni autoritet u tumačenju civilnog dijela tog sporazuma. No, oni su htjeli biti protektori. Uspjeli su ih legalizirati na europskim konferencijama u Sintri, Bonnu i Luksemburgu. Njih su koristili za smjenjivanje političara, nametanje zakonskih odluka, zastrašivanje nepodobnih. Od tumača pretvorili su se u tutore. Postali su (ne)formalno izvršna, zakonodavna i sudbena vlast. Takvom politikom nametanja učinili su Daytonski sporazum balkanskim nesporazumom.

Tijekom svog mandata Ashdown je nametnuo 430 odluka. U samo jednom danu smijenio je 59 srpskih političara. Smijenio je i hrvatskog člana Predsjedništva Dragana Čovića. Sud će poslije utvrditi kako je to učinio na temelju lažnih optužbi. Westendorp je nametnuo 80 odluka, među kojima i konvertibilnu marku, registracijske pločice, zastavu i grb. Ostat će upamćen po smjeni predsjednika RS-a Nikole Poplašena, i to zato što je ovaj pokušao smijeniti tadašnjeg miljenika Zapada Milorada Dodika s premijerske pozicije u tom entitetu. Bonnske ovlasti Petritsch je upotrijebio 242 puta. Razvodnio je na štetu Hrvata konstitutivnost, smijenio hrvatskog člana Predsjedništva Antu Jelavića, poslao tenkove na Hercegovačku banku i hrvatsku televiziju Erotel te instalirao Alijansu umjesto legalno izabranih hrvatskih dužnosnika. Schilling je nametnuo 66 odluka. Mandat je uglavnom prespavao, a probudio se nedavno i sada iz mirovine drži lekcije kako BiH treba funkcionirati. Tvrdi da je htio smijeniti Dodika, ali mu, navodno, Amerikanci nisu dopustili. Najkonstruktivniji visoki predstavnik bio je Miroslav Lajčák. Iako je nametnuo 30 odluka, pokušavao je graditi ozračje da domaći političari, umjesto stranaca, preuzimaju odgovornost za vođenje zemlje. Na početku mandata Inzko je nametnuo nelegalnu “platformašku” federalnu Vladu. I opet su, kao u vrijeme njegova zemljaka Petritscha, iz vlasti izbačeni legalni Hrvati. Nametnuo je 50-ak odluka. Ostat će upamćen po prošlotjednoj odluci o kažnjavanju za negiranje genocida. Odluka je izazvala opći kaos i u drugi plan bacila sve političke i ekonomske procese. Srbi su blokirali državu i tvrde da ovog puta neće popustiti.

Svi visoki predstavnici, uz političare, htjeli su mijenjati i duh Daytona. Američki projekt željeli su pretvoriti u europski. Odnosno, višenacionalnu BiH pretvoriti u građansku. Onakvu kakva bi bila po mjeri najbrojnijeg naroda. Sve je to izazivalo otpor kod Srba i Hrvata. Zbog toga dosadašnje odluke nisu prihvaćane, već nametane bonnskim ovlastima. Svaka nova donijela je još jače homogeniziranje triju nacionalnih korpusa, što u prijevodu znači slabljenje države. Unatoč očiglednom krivom receptu, međunarodna zajednica uporna je u takvu liječenju pacijenta kojega su svezali u luđačku košulju.

S kakvim je planom Angela Merkel poslala Schmidta u BiH?! On će vjerojatno najprije saslušati predstavnike triju naroda i građane. Već prvog dana mandata čuo je tri dijametralno suprotne istine. Osim toga, Srbi ga ne priznaju, Hrvati su ionako naučili da im svaki novi visoki predstavnik oduzme dio prava, a Bošnjaci očekuju konačno sada dobiti sve. Građansku, svoju državu.

Međunarodna zajednica do sada je činila sve da u BiH promijeni političare, suce, tužitelje, policiju, vojsku… Na svim tim funkcijama imala je i svoje ljude. Ali ne ide. Nešto mora drastično mijenjati. Prije svega, svoj pristup prema Bosni i Hercegovini. A da sami sebe ukinu?! Visoki predstavnik neka ukine visokog predstavnika njemačkim bonnskim ovlastima. Uostalom, dok god ima međunarodnu upravu, BiH ne može u EU. Možda je zato i ima.•

Želite prijaviti greške?