Herc-iskrice

Hrvati su zaglavni kamen bh. ćemeru, sve drugo vodi BiH jadu i čemeru

Frano Vukoja
08.01.2018.
u 07:00

Stigla je nova, 2018. godina Gospodnja. Na početku svake godine valja podsjetiti na to da se vrijeme mjeri po Kristovu rođenju iako se mnogima ni u Europi to nimalo ne sviđa. Netko se našalio kazavši kako je za sreću u novoj najbolje raditi po starom. Što su mnogi shvatili previše ozbiljno. Pa onda i nastavljaju po starom. Jo(n)gunasti Kim Jong-un ne zna s kim ima posla pa ponovno prijeti Americi, a Donald (Trump) uzvraća kako SAD može sutra smazati Sjevernu Koreju kao nešto slasno i masno iz McDonald’sa! I dok se vodi medijski rat između jo(n)gunastog Jong-una i Trumpa s najjačim trupama na Zemlji, Kinezi se spremaju na Mjesec. I to na njegovu tamnu stranu. Jer su svijetlu stranu zauzeli Ameri gotovo prije pola stoljeća (1969. godine).

Povijest se valja i ponavlja, nekad na tragičan, nekad na komičan način, najčešće na tragikomičan. Paul Valéry reče i ostade (vječno) živ: “Prošlost i budućnost su braća”. Mi se usuđujemo dodati da im je sadašnjost sestra. Koja je rođena između njih. I miri ih. Kao prava sestra.

Zbog geostrateških pretenzija, sve je više tenzija. Pametni više nemaju što i gdje popuštati pa je svijet došao do zida. Teško je biti prorok u svom selu, a kamoli u globalnom, pa je preteško prognozirati koji će se dio povijesti ponoviti, tragični, komični ili tragikomični. Svijet polako, ali sigurno ulazi u industrijsku revoluciju 5.0., u punu integraciju čovjeka i tehnologije. Nadamo se da roboti ipak neće odlučivati o budućnosti čovječanstva. Iako se previše ljudi ponaša poput robota.

A gdje je u svemu tomu BiH? Bosanski lonac grije se s tri vatre izvana pa su unutarnja previranja sve veća. Mnogima je i prekipjelo. Bosanski lonac samo što nije eksplodirao. Previše se njih oko toga lonca ponaša kao građanin BiH koji je navalio na novogodišnju sarmu.

- Puknut ćeš više od tih sarmi - prekori ga supruga.

- Stavi ti još dvije pa se odmakni - uzvrati ljubitelj gastronomske simbioze biljnog i životinjskog svijeta.

BiH je i dalje na čekanju ili, što bi nekad naši gastarbajteri u Njemačkoj rekli - “na štemplovanju”. Godine prolaze, a laste ne dolaze pa se aktualizira chucknorrisovski vic:

- Nova godina čeka Chucka Norrisa!

Ne znamo za čekanje Chucka, ali nova, 2018. godina svakako čeka bosanskohercegovačke političke karatiste s pojasevima svih boja i dana da se počnu boriti za održivu BiH, okrenutu Zapadu. Pri tom im na umu mora biti notorna činjenica da su bosanskohercegovački Hrvati zaglavni kamen bh. ćemeru i da sve drugo vodi BiH jadu i čemeru! Previše je onih koji bi prepravljali povijest ne bi li budućnost usmjerili na svoj mlin, svoje unitarističke računice. A već dugo vuku jedinicu iz matematike. Pa sliče onom klincu kojeg upita otac:

- Jesi li popravio jedinicu iz matematike?

- Nisam, izgleda da je napisana kemijskom olovkom - objasni klinac.

Nadamo se da će u 2018. godini biti bolje nego u prošloj, suprotno konstataciji vic-mahera koji je u izboru vica 2017. godine kazao:

- Vic godine: Bit će nam bolje - dogodine!

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini kaže da sve vodi BiH u EU te da je u ovoj, 2018. godini ključ. Nadamo se da neki opet neće promijeniti bravu. I sami sebi klicati:

- Bravo, bravo!

Sportski uspjesi pojedinih država puno govore i o njezinim političkim, društvenim, gospodarskim i drugim uspjesima. BiH nema na nekim važnim sportskim natjecanjima i neće je biti sve dok je svi njezini narodi i građani ne budu doživljavali svojom. A toga nema bez jednakopravnosti svih naroda i građana. Bit će još više viceva o toj temi. Tako Mujo reče Hasi:

- Idem na atletski miting, natjecat ću se u troskoku.

- A koja su još dvojica?! - upita Haso.

U BiH puno toga kasni pa je tako u mjesec siječanjski stigao - Prosinečki! Prositi BiH za Europu! Makar u nogometu. Neka se ne ljuti Amar Osim, u Nogometnom savezu BiH vidjeli su da Robert Prosinečki po mnogo čemu u nogometnom smislu, naravno, više sliči Ivici Osimu nego njegov rođeni sin! •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?