Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kolumne

Dok Arapi, Kina, Rusija i Turska osvajaju BiH, EU nezainteresiran

14. studenoga 2017. u 07:00 0 komentara 2448 prikaza

Nezainteresirano, bez ideje i ozbiljnog odgovora, Europska unija promatra kako mnoge velike države na suptilan način, strateški, ekonomski i politički osvajaju BiH. Prednjače Arapi, Turci, Kina, Rusija... Amerika još uvijek strpljivo čeka hoće li se “stara dama” probuditi i početi rješavati svoje predvorje. Ekonomski ulazak izvan europskih država u BiH ima popriličnu političku pozadinu. Ugrožava teško uspostavljeni američki projekt i njegovu europsku budućnost. Zato čude pojedini potezi EU, kojima kao da žele udaljiti BiH od sebe i samim tim je gurnuti u zagrljaj drugima.

Najava EU da će građani država zapadnog Balkana ubuduće za putovanje u schengenski prostor morati prethodno zatražiti odobrenje od nadležnih službi EU i plaćati tu “uslugu”, mnogi su protumačili kao ponovno uvođenje viza, ovaj put u elektroničkom obliku. Posebno je zabrinjavajuća poruka što EU BiH i druge zemlje koje pretendiraju na članstvo u EU stavlja u isti koš s pedesetak izvaneuropskih država. I praktično i simbolički Balkanu se šalje poruka – vi niste Europa.

Dakle, dok Europa opet uvodi ograničenja pri ulasku u Uniju, Kina ukida vize za građane BiH. Kineski kapital nudi se BiH, europski krediti stopiraju. Kina uvlači BiH u svoj regionalni projekt 16+1, EU uvjetuje priključenje BiH. Turska, Rusija, arapski svijet - trenutačno svi pokazuju veće političko, ekonomsko, kulturno, medijsko zanimanje za BiH nego što to čini EU.

Umjesto pronalaska modela kako iskoristiti bar neiskreni konsenzus predstavnika triju naroda da budu dio obitelji EU, europska administracija još ih više udaljava svojim potezima i izjavama. Perspektiva članstva u EU se počesto dovodi u pitanje, a iz nekih europskih metropola i otvoreno negira. Neki ne žele ili ne mogu vidjeti da BiH ima geostrateško značenje za Europu i da kao takva treba imati specifičan status. U protivnom, neki drugi će sada ekonomski, a kasnije politički ili na neki opasniji način osvojiti taj teritorij. Koji bi mogao biti jezičac na vagi u promjeni dinamičnih geostrateških odnosa.

Vrijeme je da u Bruxellesu i drugim europskim metropolama shvate kako su dobili ne jednu, nego više ozbiljnih alternativa na Balkanu. Svi oni vrlo planski provode svoje interese u BiH. Neki čak tamo i naseljavaju svoje građane. Trenutačno najviše Arapi, sutra vjerojatno Kinezi, prekosutra netko treći. U toj strategiji imaju podršku i domaćih politika. Čiji su danas savezi puno jači s Turskom ili Rusijom nego s Europskom unijom.

To što dvotrećinska većina građana BiH i dalje EU smatra najpoželjnijom asocijacijom, ne treba nikoga zavaravati. Posebno zbog toga što ni unutar same Unije stanje nije idilično i što “europska obitelj” iz dana u dan pokazuje neslogu. Europa i ne primjećuje kako zbog svoje podijeljenosti gubi utjecaj i ugled u susjedstvu. Izgubi li ga potpuno, to bi moglo dovesti do novih podjela i unutar EU, a što je za sve još opasnije i dodatne podjele unutar BiH. •

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.