Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kolumne

Cvjetnica: Nedjelja Muke Gospodnje

Crkva se spominje ulaska Krista Gospodina u njegov glavni grad Jeruzalem
12. travnja 2014. u 12:17 0 komentara 1001 prikaza

Sutra, u nedjelju prije Uskrsa slavimo Cvjetnicu (latinski Dominica in palmis, Dominica palmarum ili Dominica in palmis seu de Passione Domini): Nedjelju Muke Gospodnje! Toga dana počinje Veliki tjedan. Crkve će biti ispunjene vjernicima. Blagoslivljat će se zelene grančice palmi, maslina, lovorike…

Po našim crkvama pjevat će se Muka po Mateju jer je liturgijska godina A (kad je godina B čita se ili pjeva Muka po Marku, a kad je godina C čita se ili pjeva muka po Luki). Crkva se spominje ulaska Krista Gospodina u njegov glavni grad Jeruzalem. Krist je ušao u Sveti grad da izvrši svoje vazmeno otajstvo. Cvjetnica je blagdan spomen na taj Isusov ulazak koji se vrši ophodom ili svečanim ulazom. Vjernici u rukama drže palmine ili maslinove graničice, ali mogu i neke druge zelene grančice ili cvijeće, u čast Kristu pobjedniku. Svećenik blagoslovi grančice uz riječi: “Svečanim ophodom i klicanjem pratimo danas Krista Kralja: daj nam po njemu stići u nebeski Jeruzalem gdje on živi i kraljuje u vijeke vjekova!”

Običaj blagoslova grančica i procesije na Cvjetnicu počeo je u 4. st. u Jeruzalemu. U Rimu je od 9. st., a odatle se proširio po cijelom svijetu.

Nakon blagoslova grančica, a prije ulaska u crkvu, čitat će se evanđeoski odlomak Mt 21, 1-11. Za vrijeme ophoda pjevat će se antifona: “Židovska su djeca, s granama maslina u ruci, došla u susret Gospodinu i klicala u sav glas: Hosana u visini!”

Neka naše sutrašnje “hosana” bude iskreno, te molimo Boga da ne dođemo u situaciju da za koji dan vičemo kao Jeruzalemci prije dvije tisuće godina: “Raspni ga!“ Neka naše sudjelovanje u procesiji bude i vanjski znak da Krista priznajemo svojim Spasiteljem i Kraljem.

U središtu Službe riječi bit će pjevanje ili čitanje Muke Gospodina našega Isusa Krsta po Mateju jer je liturgijska godina A.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.