SLUČAJ STIPENDIJA

Bolnici u Novoj Biloj devet liječnika mora vratiti novac

doktori
Arhivska fotografija
15.01.2011.
u 11:26

Ravnateljstvo bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” iz Nove Bile dobilo je sudsku presudu protiv devetorice svojih liječnika koji su zbog nepoštivanja ugovora o stipendiranju ovoj zdravstvenoj ustanovi nanijeli štetu od oko milijun maraka.

Ravnateljstvo bolnice “Dr. fra Mato Nikolić” iz Nove Bile dobilo je sudsku presudu protiv devetorice svojih liječnika koji su zbog nepoštivanja ugovora o stipendiranju ovoj zdravstvenoj ustanovi nanijeli štetu od oko milijun maraka.

Liječnici vraćaju novac

Prema presudi koju je donio Općinski sud u Travniku, liječnici, bivši stipendisti bolnice u Novoj Biloj, moraju vratiti novac koji im je dan za stipendiranje, jer su prekršili potpisani ugovor po kojem su se nakon završetaka specijalističkog usavršavanja u bolničkim centrima Hrvatske bili obvezni vratiti u matičnu bolnicu. Pojedinačni iznosi koje moraju u ratama vratiti, prema tvrdnjama ravnatelja spomenute bolnice dr. Velimira Valjana, kreću se od 60 do iznad 90 tisuća KM. Morali smo se na ovakav način zaštititi od gubitaka, tvrdi dr. Valjan čija bolnica vapi za liječnicima specijalistima, koje bezuspješno nastoje privući dobrom plaćom, besplatnim smještajem i hranom. Osuđeni liječnici na presudu se nisu žalili i urendo vraćaju novac koji je u njihovu edukaciju uložila bolnica “Dr. fra Mato Nikolić”. I dalje žive i rade u bolničkim centrima po Hrvatskoj, ali se nitko od njih nije želio vratiti na posao u Novu Bilu, bolnicu koja je sagrađena sredstvima hrvatske Vlade. Evidentnu kadrovsku rupu ravnateljstvo bolnice u Novoj Biloj već nekoliko mjeseci nastoji “popuniti” stručnom ispomoći koju im pružaju liječnici-specijalisti iz SKB-a Mostar.

Bolnice tuže liječnike

Sličnih problema s odlaskom kvalificirane radne snage imaju i ostali bolnički centri u BiH. Medicinski centar Livno tužio je pet svojih stipendista za čiju je specijalizaciju u Hrvatskoj plaćeno oko 100.000 KM. Spomenimo da se od sedmorice liječnika kojima je livanjski Medicinski centar 2001. godine odobrio specijalizaciju, na matično radno mjesto vratilo tek dvoje. Zdravstvene ustanove u Posavskoj županiji imaju problem s prebjezima svojih stipendista u RH, protiv kojih spremaju sudske tužbe. Pravilnik o stipendiranju obvezuje stipendiste da svoju stručnu pomoć pruže matičnoj ustanovi, i to po završetku stipendiranja, u onoliko vremena koliko su bili korisnici stipendije.

Ključne riječi

Komentara 1

DZ
dzalic
09:32 16.01.2011.

Ovaj podatak neka analliziraju svi u BiH sto mi obicni narod vec odavno znamo svi odlaze iz ove zemlje ako nemožes doktora zadržat uz sve moguce beneficije tko ce se onda moci nagovoriti da ostane ? Možda ostanu politicari jerr su oni izgleda samo sebi potrebni a ustvari su najvece stetocine ove zemlje.Kada je covjek bolestan nepita tko ce ga lijeciti Hrvat Musliman ili Srbin .Zato ovi iz HDZ-a neka malo razmisle tko ce ih u buducnosti birati i onda ce govoriti da imaju 90% potpore glasaca ali ce to biti u stvarnosti 81 glas pa se pitam s kime ce onda da vladaju.Ovo isto važi i za ostala dva naroda i njihove tobože predstavnike .Dobro bi dosao poois stanovnistva pa da se vidi zbilja broj stanovnika ove zemlje i da se vidi stvarna katastrofa ove zemlje .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?