MALVERZACIJE

Više pripadnika Armije nego HVO-a lažiralo dokumente o stradavanju

invalidi
arhiva VL
11.08.2010.
u 07:49

Općinski odjeli za obranu u Federaciji BiH izdali su više od 15.000 nepropisnih uvjerenja o načinu stradavanja ratnih vojnih invalida. Najviše ovakvih uvjerenja otkriveno je u sarajevskim odjelima za obranu

Općinski odjeli za obranu u Federaciji BiH izdali su više od 15.000 nepropisnih uvjerenja o načinu stradavanja ratnih vojnih invalida, koji su potom korišteni za ostvarivanje socijalnih prava.

Braniteljska populacija

Kako doznaje Večernjak, ovaj broj bi mogao biti daleko veći jer je dosad kontrola izvršena samo u nekim općinama. Do potpunih podataka o nepravilnostima prilikom izdavanja ovih uvjerenja moglo bi se doći tijekom revizije braniteljske populacije.Trenutačno dostupni podaci govore da je znatno više nepropisnih uvjerenja izdano pripadnicima Armije BiH nego HVO-a. Najviše ovakvih uvjerenja otkriveno je u sarajevskim odjelima za obranu, dok kod HVO-a po broju spornih uvjerenja prednjači Livno. Suština propusta je da su, umjesto jasno propisanog obrasca, izdavana uvjerenja na kojima se uopće ne navodi kako i gdje je došlo do stradavanja. Još za vrijeme postojanja Federalnog ministarstva obrane, tadašnji ministar Miroslav Nikolić odlukom je propisao što uvjerenje o pripadnosti OS i načinu stradavanja treba sadržavati. Uz temeljne podatke o branitelju, na uvjerenju se treba navesti i je li on ranjen, poginuo, umro, obolio ili nestao.

Sporna uvjerenja sadrže te podatke, ali ne i također neophodna objašnjenja. Jasno je propisano da se mora navesti datum i mjesto stradavanja te okolnosti koje su dovele do toga. Dosad su otkrivene na tisuće uvjerenja koja nemaju te podatke, što budi sumnju da se iza svega kriju određene malverzacije.

Prometne nezgode

Opravdano se sumnja da su podaci izostavljeni kod onih osoba koje su tijekom rata nastradale u prometnim nezgodama, u pokušajima krađe, osobnim obračunima i drugim situacijama koje nemaju veze s njihovim ratnim angažmanom u postrojbama ARBiH ili HVO-a. Takvo sporno uvjerenje izdano je i aktualnom generalnom inspektoru u Federalnom ministarstvu za pitanja branitelja Omeru Bašiću, koji je navodno invalidnost stekao “zahvaljujući” batinama koje je dobio u zatvoru ARBiH, čiji je pripadnik i sam bio. Najviše ovakvih uvjerenja izdano je za vrijeme mandata aktualnog ministra Zahida Crnkića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?