Predsjedatelj Vijeća ministara BiH

Zvizdić: Promijeniti predložene izmjene Zakona o trošarinama da bi dobio podršku

19.10.2017.
u 16:10

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas na pres- konferenciji u Sarajevu kazao da je dobio pismo od europskog komesara za proširenje Johannesa Hahna koji još jednom apostrofira važnost usvajanja zakona o trošarinama, uz prethodnu vrlo pozitivnu ocjenu činjenice da je BiH pristupila, iako s malim zakašnjenjem, Transportnoj zajednici.

 Zvizdić je istaknuo da još uvijek ostaje naša obaveza kada se govori o zakonu o trošarinama.

- Činjenica je da nam trošarine trebaju. To je najbolji i najefikasniji instrument i model koji bi nam omogućio nove investicijske projekte u oblasti cestogradnje i ja sam veliki, ako ne i najveći  zagovornik u BiH da idemo u pravcu usvajanja zakona o trošarinama - naveo je Zvizdić.

Dodao je da druga činjenica koja je potpuno jasna, jeste da je ideja o povećanju trošarina bazirana upravo na namjeri da se pokrene novi investicijski ciklus i „da bi nova sredstva ostvarena putem povećanja trošarina isključivo namjenski trebala biti usmjerena za izgradnju autoputeva i puteva, a ne nikako u proračunsku potrošnju“.

- Imamo i nekoliko otežavajućih činjenica. To je da nam je kao Vijeću ministara proslijeđen isti tekst zakona koji je već par puta bio u Parlamentu i da, zaista, ne mogu kroz analizu da dođem do te 22 ruke u Zastupničkom domu koje bi bile potrebne da se izglasa isti tekst koji već par puta nije usvajan u Zastupničkom domu - naveo je predsjedatelj Vijeća ministara.

Zbog toga kaže da nije optimista da bi proslijeđivanje ovakvog zakona u dalju parlamentarnu proceduru polučilo efekat koji želimo, a to je da zakon o trošarinama bude usvojen.

- Stoga smo, na neki načinu utrci s vremenom, što je po meni manje važno od ove utrke da na kraju dobijemo efikasan, produktivan i stručno utemeljen zakon. Da bi mogli govoriti o mogućoj većini u Zastupničkom domu, predloženi tekst zakona mora pretrpiti izmjene u smislu potpuno jasne namjene korištenja sredstava i povećanoj razini prikupljanja i raspodjele tih sredstava, tako da se u svakom trenutku zna koliko sredstava od novih cestarina, odnosno putarina je prikupljeno, koliko je raspoređeno Federaciji BiH, koliko RS, koliko Brčko Distriktu. Onda će ti nivoi vlasti transparentno i jasno obavještavati javnost o projektima u koje su ta sredstva usmjerena - zaključio je Zvizdić.

Pozvao je sve one koji sudjeluju u ovom procesu da „uistinu budemo realni, da uistinu budemo ozbiljni i da u konačnici poštujemo pravila struke i da definiramo tekst koji ima mogućnost da dobije većinu u Zastupničkom domu“. Podsjetio je da je razgovarao sa skoro svim zastupnicima i klubovima te da ne zna nikoga tko je spreman da glasa za isti tekst zakona.

- Zbog toga sam bio začuđen kada je došao isti tekst. Pozivam sve sudionike, Upravni odbor i sve druge, da izvršimo dodatne analize i da izađemo s tekstom zakona koji može dobiti većinu, time osiguramo instrument i pokrenemo ozbiljan investicijski ciklus koji neće podrazumijevati prikupljanje sredstava za proračunsku potrošnju - naglasio je Zvizdić.

Kaže da je očekivao da će Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje kreirati zakon koji bi odgovorio na ono što svi znamo, a traže se samo dvije stvari - da se točno zna da taj novac 10 feninga ide za izgradnju autoputeva i pet novih feninga za izgradnju puteva, a ne da tih 15 feninga bude u općim trošarinama koje idu u opću proračunsku potrošnju.

Zvizdić je ponovio da mu nije jasna ideja da se u proceduru vrati „ono jedino što je neprihvatljivo za sve“.

- Svi su rekli jedino nam nije prihvatljiv isti tekst, a sve drugo ćemo razmisliti, možda i glasati. Onda se vrati jedino ono što je neprihvatljivo. Zaista malo čudno i nisam optimista, jer niko ovdje ne može nabrojati 22 ruke koje bi usvojile ovaj predloženi tekst zakona - smatra Zvizdić.

Navodi da bi trebalo promijeniti tekst izmjena i dopuna Zakona o trošarinama „u dva člana“.

- Riječ je samo o dvije rečenice koje bi vrlo izvjesno omogućile usvajanje trošarina u Zastupničkom domu, jer bi na neki način anulirali argumente onih koji kažu da ne žele netransparentan zakon. Sa te dvije ili ti rečenice bi definitivno povećali razinu transparentnosti da točno znamo kome idu sredstva i kako se ta sredstva troše. To je sva suština - zaključio je Zvizdić.    

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?