Od financiranja obveza do projekata

Županije i općine s 230 mil. KM dobivaju priliku za nova radna mjesta, razvoj, ali i proračune

27.10.2021.
u 16:40

Uplatom sredstava u iznosu od 75,741.457 KM za Zapadnohercegovačku, Hercegbosansku, Sarajevsku i Unsko-sansku županiju završen je proces dodjele sredstava iz federalnog proračuna za svih deset županija u Federaciji BiH, piše Večernji list BiH. 

Način raspodjele

Županijama je ukupno, podsjećamo, dodijeljeno 200 milijuna KM sredstava iz proračuna Federacije BiH, i to za provedbu strukturnih reformi te za prevladavanje socijalnih, ekonomskih i zdravstvenih posljedica pandemije, kao i infrastrukturne projekte. Jedna od županija koja je već dobila sredstva je Hercegovačko-neretvanska.

Premijer Nevenko Herceg kaže kako su zahvalni na pomoći sredstvima koja su stigla od MMF-a te navodi kako je novac, a cijeneći sve što ta Vlada financira ili sufinancira, samo kap vode u moru županijskih obveza koje treba realizirati.

- Podsjetit ću kako smo, uz redovite obveze koje imamo i koje uredno ispunjavamo prema oko 5 i pol tisuća korisnika, dodatnim značajnim sredstvima potpomogli zdravstvene ustanove da se mogu nositi s izazovima s kojima su se suočile pojavom koronavirusa - kazao je Herceg.

Istaknuo je i kako Vlada, uz redovita sredstva iz proračuna, i dodatno potpomaže visokoškolske ustanove, institucije kulture, sporta, kao i niz drugih potreba koje se potpomažu kroz resorna ministarstva. Objasnio je i kako su, a imajući u vidu koronakrizu, u proračunu predvidjeli manjak sredstava te će ovaj novac koji je sada stigao i u tom dijelu pomoći da županija nastavi servisirati sve obveze koje su pred njom.

Pritom je izrazio nadu kako će se dočekati dan kada će se izmijeniti postojeći ili donijeti novi Zakon o pripadnosti javnih prihoda, a što bi također pomoglo ovoj Vladi da može financirati sve obveze i zadaće. Sredstva će dobro doći i ostalim županijama koje u ovoj godini žele napraviti dodatni iskorak kako bi riješile obveze, ali i kako bi realizirale zamišljenje projekte, infrastrukturne i druge prirode, kao i reforme koje će donijeti i nova radna mjesta. Županije su i prilikom kreiranja svojih proračuna računale na ova sredstva, tako da im odluka Vlade Federacije o raspodjeli može biti dodatni motiv za ubrzanje realizacije zadataka koji se trebaju odraditi u ovoj godini.

Financijski paket vrijedan 200 milijuna KM raspoređen je na svih deset županija, i to tako što su Unsko-sanskoj županiji dodijeljene 23,903.093 KM, Posavskoj 7,601.971 KM, Tuzlanskoj 38,928.152 KM, Zeničko-dobojskoj 31,878.226 KM i Bosansko-podrinjskoj 4,152.192 KM, Srednjobosanskoj 22,278.273 KM, Hercegovačko-neretvanskoj 19,419.727 KM, Zapadnohercegovačkoj 8,301.059 KM, Sarajevskoj 36,178.423 KM i Hercegbosanskoj iznos od 7,358.882 KM.

Istodobno, za 80 općina i gradova u Federaciji BiH osigurano je 30 milijuna KM, i to za jednokratnu financijsku pomoć proračunima u iznosu od po 125.000 KM te sredstva za 122 kapitalna projekta koja su dodijeljena po javnom pozivu.

Realizacija projekata

Načelnik općine Kreševo Renato Pejak ističe kako će novac s federalne razine dobro doći u gospodarskom oporavku općine, kao i za pomoć na prihodovnoj strani proračuna, naglasivši kako je predviđeno da se sredstva iskoriste na dva načina. Prvi će se odnositi na financiranje onih projekata koji su već u realizaciji. Pejak navodi kako će se vidjeti koliko će sredstava za svaki od tih projekata biti potrebno, ali je jasno da će se dio sredstava svakako usmjeriti u taj dio. Drugi dio ići će u sam proračun, odnosno za ojačavanje one prihodovne strane. I u hercegovačkim općinama sa zadovoljstvom gledaju na odluku da se iz federalnog proračuna uplate sredstva koja će im pružiti pomoć u realizaciji svih onih obveza u ovoj godini.

Ante Begić, načelnik općine Posušje, navodi kako će financijska sredstva s federalne razine ići u iznimno značajan projekt rekonstrukcije Ulice fra Petra Bakule, dok će ostatak sredstava biti usmjeren za ojačavanje općinskog proračuna.

Pomoć koja je stigla s federalne razine način je na koji se najbolje može podijeliti teret ekonomske krize, a koju dobrim dijelom na svojim leđima nose upravo niže razine vlasti. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije