Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

​Zoran Tomić novi predsjednik Rektorskog zbora BiH

18. prosinca 2017. u 17:21 0 komentara 180 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić preuzet će predsjedanje Rektorskim zborom/konferencijom Bosne i Hercegovine 1. siječnja 2018. godine, zaključeno je na današnjoj sjednici održanoj na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Mandat predsjednika Rektorskog zbora traje godinu dana.

„Sva istraživanja pokazuju da su zemlje koje ulažu u visoko obrazovanje i znanstveno-istraživački rad na većem stupnju razvoja“, rekao je dr. Tomić. „Bosna i Hercegovina je na europskom začelju po ulaganju proračunskih sredstava u znanost i visoko obrazovanje. Taj odnos se treba promijeniti. Potrebno je prestati gledati na znanje kao na trošak. Znanje je prilika za izlazak iz gospodarske i svake druge krize u kojoj se BiH nalazi. No i javna sveučilišta moraju shvatiti da su na tržištu rada. Naša zadaća je promijeniti 'kod' i shvatiti da sredstva moramo tražiti kroz projekte, domaće i međunarodne. Na to ćemo obratiti posebnu pozornost u razdoblju pred nama“, navodi dr. Tomić. 

Ciljevi Rektorskog zbora BiH između ostalog su: promovirati autonomiju sveučilišta, podizati kvalitetu visokog obrazovanja, promovirati jedinstvo nastave i znanstveno-istraživačkog rada na sveučilištima, doprinositi podizanju međunarodne suradnje u visokom obrazovanju, promovirati akademsku mobilnost, mobilnost nastavnika, i posebno studenata, promovirati uvođenje mehanizama za uspostavu i osiguranje kvalitete u visokom obrazovanju… 

Rektorskim zborom Bosne i Hercegovine u 2017. godini predsjedavao je rektor Univerziteta „Džemal Bijedić“ prof. dr. sc. Sead Pašić.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.