Što donosi Zakon o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji

Životinje moraju imati stalni pristup otvorenom prostoru

Krave
Screenshot
03.10.2015.
u 06:15

Uzgoj organske hrane već godinama je profitabilan posao u većem dijelu svijeta. Tako bi moglo biti i u BiH jer je veliki dio zemljišta pogodan za takav uzgoj. Osim niza neriješenih pitanja u poljoprivredi, jedan od ključnih je i zakon o organskoj proizvodnji koji u BiH još nije donesen i vjerojatno smo u okruženju jedina zemlja koja nema zakona o organskoj proizvodnji. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, uputilo je Vladi FBiH prednacrt zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji. Donosimo najvažnije detalje iz ovog prednacrta. Odredbe ovog zakona primjenjuju se na proizvode poljoprivrednog podrijetla koji potiču iz svih faza organske biljne i stočarske proizvodnje, uključujući i akvakulturu. U tu skupinu proizvoda spadaju sirovi ili neprerađeni poljoprivredni proizvodi, prerađeni poljoprivredni proizvodi namijenjeni za hranu, proizvodi akvakulture (uzgoj i proizvodnja riba i drugih vodenih životinja), hrana za životinje, poljoprivredni reprodukcijski materijal i kvasci koji se koriste kao hrana ili hrana za životinje.

Očuvanje prirode

Opći ciljevi organske proizvodnje trebali bi uspostaviti cjelovit i održiv sustav upravljanja poljoprivredom koji poštuje prirodne sustave i cikluse, te održava i poboljšava očuvanje zdravlja tla, voda, biljaka i životinja i održava njihovu međusobnu ravnotežu. Proizvođači moraju odgovorno koristiti energiju i prirodne resurse kao što su voda, tlo, organske tvari i zrak, poštujući visoke standarde o dobrobiti životinja i ispunjavajući potrebe životinja ovisno o vrsti kojoj pripadaju, a to mora biti proizvodnja koja ne nanosi štetu okolini, zdravlju ljudi, biljaka, ili zdravlju i dobrobiti životinja.

Potvrde pri uvozu

Prigodom uvoza obavlja se “izdavanje potvrde”, a to je postupak koji provodi ovlašteno kontrolno tijelo i izdaje potvrdu kojom potvrđuje da je organski proizvod koji potiče iz uvoza u skladu s ovim zakonom i propisima donesenim na osnovi njega, a “potvrda“ je dokument kojim subjekt dokazuje da je organski proizvod iz uvoza ekvivalentan organskom proizvodu proizvedenom u skladu s ovim zakonom. U prodajnim nazivima hrane, pod uvjetima da prerađena hrana ispunjava uvjete iz ovog zakona, moraju najmanje 95 posto težinskog udjela sastojaka biti organski sastojci. U popisu sastojaka treba biti naznačeno koji su sastojci organski proizvedeni, a treba naznačiti i postotni udio organskih sastojaka, u odnosu na ukupnu količinu sastojaka poljoprivrednog podrijetla. Zabranjeni proizvodi i postupci GMO i proizvodi koji sadrže sastoje ili potječu od GMO-a su zabranjeni za korištenje kao hrana, hrana za životinje, pomoćna supstancija u procesu proizvodnje, sredstvo za zaštitu bilja, gnojivo, poboljšavač tla, poljoprivredni reprodukcijski materijal, mikroorganizam i životinja u organskoj proizvodnji. Zabranjena je primjena jonizirajućeg zračenja u obradi organske hrane, hrane za životinje ili sirovina koje se koriste u organskoj proizvodnji hrane ili hrane za životinje te korištenje mineralnih dušičnih gnojiva. No, kada se utvrdi ugroženost neke od kultura, dopuštena je primjena sredstva za zaštitu.

Sjemena i samonikle biljke

Za proizvodnju proizvoda, izuzev poljoprivrednog reprodukcijskog materijala, koristi se organski proizvedeno sjeme, presadnice i sadni materijal, iznimno je dopušteno korištenje i neorganskog sjemena, presadnica i sadnog materijala, u slučaju kada taj materijal nije tretiran sredstvima za zaštitu bilja koja nisu dopuštena za primjenu u organskoj proizvodnji u skladu s propisima donesenim na osnovi ovog zakona, i kada na tržištu nema reprodukcijskog materijala. Sakupljanje plodova, biljaka ili dijelova biljaka samoniklih vrsta bilja i gljiva, koji rastu u prirodnom okruženju smatra se organskom proizvodnjom pod uvjetima da ta područja sakupljanja, u vremenskom razdoblju od najmanje tri godine prije početka sakupljanja nisu bila tretirana sredstvima i da sakupljanje ne utječe na stabilnost prirodnog staništa ili na održanje vrsta.

Životinje

Životinja iz organskog uzgoja rađa se i uzgaja na organskom poljoprivrednom gazdinstvu, dok se životinje koje nisu organski uzgojene mogu dopremiti na organsko poljoprivredno gazdinstvo pod posebnim uvjetima i za potrebe razmnožavanja. Životinja mora imati stalni pristup otvorenom prostoru, kad god to vremenski uvjeti i stanje zemljišta dopuštaju. Trajanje prijevoza životinja mora biti svedeno na minimum. Ribe i rakovi hrane se hranom koja zadovoljava zahtjeve ishrane u različitim fazama razvoja. Neorganski sastojci biljnog podrijetla za ishranu riba i rakova koriste se ako su odobreni za korištenje u organskoj proizvodnji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije