VELIKI USPJEH

Žepčanka Lemana Spahić postala najmlađa doktorica znanosti u BiH

18.01.2024.
u 18:17

Lemana Spahić, 27-godišnja doktorica znanosti iz oblasti genetike i bioinženjeringa, postala je najmlađa doktorica znanosti u Bosni i Hercegovini.

Njena stručnost je usmjerena ka primjeni vještačke inteligencije u dijagnostici, čime doprinosi napretku medicine na inovativan način.

Lemana je svoj put ka tituli doktorice znanosti započela mlada, pokazavši rani interes i izuzetnu predanost polju genetike i bioinženjeringa. Sudjelovala je na više od 20 međunarodnih znanstvenih konferencija. Objavila je preko 70 radova, uključujući radove u indeksiranim znanstvenim časopisima, radove na konferencijama i poglavlja u knjigama.Titulu doktorice znanosti Lemana je stekla obranom doktorske disertacije pod nazivom: “Primjena vještačke inteligencije za klasifikaciju poremećaja fetusa koristeći ultrazvučne snimke”.

“Ono o čemu se radi u tom doktoratu je to da smo primjenjivali tehnike dubokog učenja, odnosno vještačkih neuronskih mreža, da bismo sa slika učili koje su ekstrahirane iz 4D ultrazvuka. U suštini izvukli smo najbitnije karakteristike i došli do toga da možemo  razaznati različite fetalne pokrete i preko toga automatizirati nešto što se zove KANET test”, rekla nam je Lemana. E sada, što je KANET test? KANET test je skraćenica za test koji je razvio akademik prof. dr. Asim Kurjak, ko-mentor Lemaninoj doktorskoj disertaciji.

“To je u suštini A skala prema kojoj se procjenjuje neurološki razvoj fetusa – dakle, da li je on normalan ili abnormalan. Sam test je u suštini predstavio evoluciju u dijagnostici neurorazvojnih poremećaja kod fetusa.”, istaknula je ona.  Posebnu zahvalnost duguje prof. Dr. Lejli Gurbeti Pokvić, akademiku prof. Dr. Asimu Kurjaku i akademiku prof. Dr. Almiru Badnjeviću.

AI uskoro u primjeni i u BiH???

Lemana je naglasila kako su smjernice Europske unije za primjenu vještačke inteligencije u medicini izdate prije nekoliko mjeseci. One su postavile  jasne okvire za praktičnu primjenu ove tehnologije. Time će primjena vještačke inteligencije u medicinskom sektoru uslijediti u skladu s propisima.

Ona tvrdi da će to podstaknuti primjenu vještačke inteligencije u oblasti medicine i u Bosni i Hercegovini.

“Ja smijem kazati, čak i u bliskoj budućnosti ćemo doći do toga da se vještačka inteligencija primjenjuje i u bh.  zdravstvu, ali ono što je bitno naglasiti je da se neće primjenjivati na način kako to većina ljudi nekako zamišlja –  da će vještačka inteligencija preuzeti posao liječnika. Ne. Dakle, ono što će se desiti, je to da će svi procesi biti ubrzani posredstvom vještačke inteligencije, ali i dalje će liječnici biti ti koji daju konačnu dijagnozu”, naglasila je Lemana.

Lemana Spahić najmlađa doktorica znanosti u BiH trenutno živi i radi u Kragujevcu, gdje završava i svoj drugi doktorat.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?