važno je

Ženama treba više sna nego muškarcima, jer im mozak više radi i kompleksniji je

spavanje
Dreamstime
02.05.2022.
u 08:34

Ako ne odspavaš koliko ti je potrebno, mogla bi biti nezadovoljna, neprijateljski nastrojena i bolesna

Ženama je potrebno više sna nego muškarcima! Barem tako tvrdi istraživanje Sveučilišta Loughborough. Općenito, ljudima je potrebno više sna nego što većina to ionako shvaća. Čak i ako se osjećaš dobro i učinkovito i uz malo sna, dugoročno ne bi trebala spavati manje od sedam do devet sati noću. A česta buđenja (evo kako da ponovno zaspiš) i prerano ustajanje mogli bi to poremetiti), piše miss7.24sata.hr.

Ako ne odspavaš koliko ti je potrebno, mogla bi biti nezadovoljna, neprijateljski nastrojena i bolesna. Ali, ženama treba u prosjeku 20 minuta više sna na noć kako bi bile zdrave i dobro raspoložene provele dan.

Zašto moramo toliko spavati 

Naravno, znanstvenici imaju objašnjenje za povećanu potrebu za snom kod žena. Našem mozgu jednostavno treba više vremena da se regenerira jer – pazi sad– naš je mozak složenije umrežen od mozga muškaraca. Za to, naravno, postoji i evolucijsko opravdanje. Mi žene uvijek smo morale budno paziti na svoju djecu i suosjećajno reagirati na potrebe obitelji u svakom trenutku i bez obzira na druge aktivnosti koje smo radile. Stoga je naš mozak dizajniran za drugačiji oblik percepcije. Dok su hemisfere (polutke) mozga pojedinačno često čvršće umrežene kod muškaraca, timski rad između dviju moždanih hemisfera kod nas je bolje razvijen. A budući da je jednostavno puno kompleksnije održavati momčad koja dobro funkcionira, potrebno nam je više odmora.

 

Dakle, žene, ne preostaje nam ništa drugo nego da vas puste da spavate duže barem tijekom vikenda. To je važno.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije