Hrvatsko proljeće središnje Bosne

Zbornik radova o fra Jakovu Markijskom

09.04.2017.
u 07:00

U prepunoj dvorani Hodočasničkog doma u Deževicama je predstavljen Zbornik radova o fra Jakovu Markijskom i njegovu djelovanju u Bosni. Samo nekoliko stotina metara od mjesta održavanja ovog kulturnog događaja organiziranog u sklopu manifestacije “Hrvatsko proljeće središnje Bosne” je fra Jakovljevo svetište, zajedno sa spiljom u kojoj je tijekom boravka u Deževicama, 30-ih godina 15. stoljeća, boravio ovaj svetac, tadašnji vikar Bosanske vikarije. Čudesna ozdravljenja koja su se događala po zagovoru sv. Jakova više od šest stoljeća prenose se s naraštaja na naraštaj.

Znanstveni simpozij

Iako se sv. Jakova, svetac rodom iz Monteprandonea u Italiji, štuje u Deževicama, župi Gospe Snježne, o njemu i njegovu životu se zapravo malo zna. Don Marin Marić, sadašnji župnik u Deževicama, odlučio je to promijeniti te je u rujnu 2015., u suradnji s Općinom Kreševo i tadašnjim načelnik Radojom Vidovićem, i uz potporu Katoličkog bogoslovnoga fakulteta (BKF) u Sarajevu, organizirao znanstveni simpozij o fra Jakovu Markijskom i njegovu djelovanju u Bosni. Radovi predstavljeni na simpoziju objedinjeni su u prvu knjigu na hrvatskom jeziku koja brojnim fra Jakovljevim štovateljima, a godišnje ih njegovo svetište u Deževicama posjeti oko 30 tisuća, nudi mnoštvo informacija o njegovu životu i djelovanju u tadašnjoj Bosanskoj vikariji koja je prelazila granice današnje BiH. Zbornik su predstavili dr. sc. don Milenko Krešić, profesor na BKF-u, fra Miro Relota, gvardijan Franjevačkoga samostana u Fojnici, te sestra Ivanka Mihaljević. Oni su okupljene proveli kroz 11 znanstvenih radova tiskanih na 306 stranica, koji govore o životu fra Jakova Markijskog, njegovu djelovanju u Bosni, ali i ondašnjim društvenim i političkim prilikama, posebice u središnjoj Bosni.

Nakon šest stoljeća

“Trebalo je proći 600 godina da bi hrvatski katolički puk ovog kraja doživio da o svecu kojeg toliko štuje ima jednu ovako vrijednu znanstvenu knjigu. To je još jedno čudo sv. Jakova”, istaknuo je deževički župnik don Marin Marić.

Inače, Zbornik radova o fra Jakovu i njegovu djelovanju u Bosni prvi je put predstavljen upravo u Deževicama, i to u sklopu manifestacije HPSB koju organizira ŽO Mladeži HDZ-a BiH SB županije. Svjetlo dana ugledao je zahvaljujući i potpori općinskih vlasti Kreševa na čelu s Renatom Pejakom, sadašnjim načelnikom. Zahvalnost organizatorima “Proljeća” izrazila je i Katica Čerkez, ministrica obrazovanja, znanosti kulture i sporta SBŽ. Njezino ministarstvo, kao i brojne druge institucije, pojedinci i ustanove, među kojima i Lidija Bradara, poduprili su i ovogodišnji HPSB. U glazbenom dijelu programa nastupila je klapa Kreševski bedem.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije