Republika Srpska

Zbog povećanja broja zaraženih poziv građanima da se pridržavaju mjera

16.06.2020.
u 19:08

Stožer za izvanredne situacije u Republici Srpskoj (RS) apelirao je građanima da se dosljedno pridržavaju svih propisanih higijenskih mjera zaštite od virusa korona, koji se, prije svega, odnose na nošenje zaštitne maske u zatvorenim javnim prostorima, poštivanje fizičke distance od dva metra, te dezinfekciju prostora.

Ovaj apel je upućen s obzirom na to da je proteklih dana povećan postotak zaraženih novim virusom korona, u odnosu na broj testiranih uzoraka, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade RS, nakon sjednice stožera.

Usvojen je zaključkom kojim se nalaže svim domovima zdravlja u Republici Srpskoj da, od 22. lipnja, sa svojih 75 posto kapaciteta organiziraju pružanje specijalističkih zdravstvenih usluga, u odnosu na, ranijim zaključkom, propisanih 50 posto.

Domovi zdravlja u RS obvezni su da organiziraju strogi režim naručivanja pacijenata, uz obvezno korištenje maski za pacijente, pridržavanje mjera fizičke distance od dva metra i mjera osobne i respiratorne higijene, osigiravanje pisanih uputstava za pacijente na vidnom mjestu u čekaonici (posteri, promotivni flajeri), nošenje osobne zaštitne opreme od strane zdravstvenih radnika u skladu s preporukama koje podrazumijevaju mjere da se svaki pacijent tretira kao potencijalno zaražen.

Također, obvezno je provođenje trijaže pacijenata na COVID-19 i kod sumnje na njega obvezno prijavljivanje higijensko-epidemiološkoj službi doma zdravlja, kao i pojačavanje higijenskih mjera pranja i dezinfekcije površina, prostorija i pribora za rad i uz pojačan inspekcijski nadzor nad provođenjem mjera.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?