ugovor između BiH i EBRD-a

Zastupnički dom sljedeći tjedan o zaduženju za izgradnju dionica na koridoru Vc

autoput
22.01.2017.
u 09:33

Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine iz Federalne vlade je predložena odluka o prihvaćanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Europske banke za obnovu i razvoj  (EBRD) za realizaciju Projekta koridor Vc. Odluka je u najavljenom dnevnom redu Zastupničkog doma za sljedeći tjedan.

Ovdje je riječ o zaduženju Federacije radi nastavka izgradnje prioritetnih dionica na koridoru Vc, Donja Gračanica (tunel Pečuj) - Klopče i Svilaj-Odžak. Ako to odobri Parlament, Federacija će prenijeti novac od zajma na Javno poduzeće Autoceste FBiH kao na krajnjeg korisnika i dužnika te iz federalnog proračuna ne treba izdvajati za dodatno sufinanciranje. Uvjeti ukupnog zaduženja u projektu od 76 milijuna eura su: rok otplate 11 godina i trogodišnje grace razdoblje, a kamatna stopa vezana je za šestomjesečni euribor, plus marža jedan posto godišnje.

Dužina predviđene dionice Donja Gračanica (tunel Pečuj) - Klopče je 5,8 km. 

Novac za obližnju relaciju Drivuša - Klopče je već osiguran, ali ne bi imala nikakvu prometnu povezanost s ostatkom mreže ako ne bude izgrađen i drugi dio Zeničke obilaznice do Donje Gračanice. Naime, tek u regiji Donje Gračanice se trasa autoceste približava postojećoj magistralnoj cesti i stječu se uvjeti za izgradnju priključka na magistralnu cestu. 

Predviđena dionica Svilaj - Odžak je u dužini od 10,4 km. Početak je odmah iza budućeg međudržavnog mosta „Svilaj“ kojim se premošćuje  Sava, a završetak na petlji „Odžak“ sjeverno od istoimenog grada.

Most preko Save ujedno je i mjesto spajanja između autoceste koja prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?