Zastupnički dom BiH

Zastupnici razmatraju Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH

Zastupnicki dom
03.02.2016.
u 11:54

Na sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u prvom čitanju trebao bi se razmatrati Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH, s mišljenjem Ustavno-pravnog povjerenstva. 

Ovi zakonski prijedlozi, koje su u parlamentarnu proceduru uputili zastupnici SNSD-a i SDS-a, nisu na sjednici Ustavnopravnog povjerenstva dobili podršku ni za usuglašenost s Ustavom BiH i pravnim sustavom BiH, kao ni za principe prijedloga zakona.

Za su glasovali zastupnici Aleksandra Pandurević (SDS), Lazar Prodanović (SNSD) i Momčilo Novaković (NDP), a protiv su bili Šefik DŽaferović, Šemsudin Mehmedović i Senad Šepić, svi iz SDA, Damir Arnaut (SBB) i Željko Komšić (DF).

Zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović bio je za ustavnu osnovu Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH, ali je u ostalim glasovanjima bio uzdržan.

Prijedlogom zakona o Ustavnom sudu BiH predviđa se da strani suci ustupe mjesta domaćim s ciljem jačanja samostalnosti i neovisnosti Ustavnog suda BiH.

Prijedlogom zakona o izmjeni Krivičnog zakona BiH predviđeno je da se iz ovog zakona brišu odredbe koje se odnose na pravno sankcioniranje u slučaju neizvršavanja konačnih odluka Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava.

Pred zastupnicima bi se, u drugom čitanju, trebao naći Prijedlog zakona o štrajku zaposlenih u institucijama BiH, prenose Nezavisne. 

Predloženim zakonom, BiH kao članica Međunarodne organizacije rada ovu oblast harmonizira s ratificiranim međunarodnim konvencijama i međunarodnim pravom.

Propisuje se da zaposleni ne mogu započeti štrajk prije utvrđivanja minimuma procesa rada, koji se utvrđuje odlukom Vijeća ministara BiH uz konzultacije sa sindikatom, radi zaštite javnog i opšteg interesa građana i sigurnosti. 

Zastupnici bi trebali razmatrati i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, kojim se uspostavlja sustav srednjoročnog i godišnjeg planiranja te osiguranju osnove za kvalitetno upravljanje financijskim razvojem u skladu s nadležnostima Vijeća ministara BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije