sjednica

Zastupnici PSBiH usvojili ranije predložen dnevni red

31.05.2017.
u 11:51

Nakon pauze u zasjedanju Zastupnici doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine predsjedatelj Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije - SDA) zamolio je zastupnike da se pridržavaju Poslovnika o radu koji dozvoljava predlaganje zakona ili inicijativa tijekom rasprave o predloženom dnevnom redu.

Naime, tijekom rasprave o dnevnom redu današnje sjednice zastupnici su tražili povećanje efikasnosti ovog Doma odnosno da se na dnevnom redu sjednica nalazi više zakonskih rješenja, a Džaferović je upozoravao da se u tom dijelu sjednice predlažu nove točke ili predlaže skidanje s dnevnog reda predloženih zakona ili izvještaja, a ne utvrđuje kakav je dnevni red.

Budući da je s dnevnog reda Ustavnopravne komisije s jučerašnje sjednice skinut prijedlog izmjena Izbornog zakona koji predviđa zabranu posrednog biračkog prava osuđenim ratnim zločincima, a koje je predložio zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Denis Bećirović, predsjedatelj te komisije Damir Arnaut (SBB) tvrdi da poziv predlagaču za prisustvo sjednici nije ni dostavljen.

Članovi Komisije zbog neprisustva predlagača to su skinuli s dnevnog reda, a Arnaut je danas zatražio i pauzu u zasjedaju Doma i održavanje sjednice Komisije kako bi se na dnevni red uvrstio ovaj zakon čije bi donošenje svakome trebalo biti u interesu.

Džaferović je od nadležnih službi zatražio da se bilo kakva zloupotreba u Parlamentarnoj skupštini ispita, a budući da izmjene Izbornog zakona nemaju mišljenje Ustavnopravne komisije o tome zastupnici danas ne mogu raspravljati.

Zastupnik iz Nezavisnog bloka Senad Šepić zatražio je da se na dnevni red sjednice uvrsti Informacija o radu Vijeća ministara, ali ni o tome se zastupnici nisu izjašnjavali jer je za tu točku potreban materijal kojeg danas zastupnici nemaju.

Zastupnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Lazar Prodanović ponovo je danas zatražio da se zastupnici, u okviru posebne točke dnevnog reda, izjasne o smjeni predsjedatelja Džaferovića za kojeg SNSD već duže vrijeme tvrdi da je znao za zločine nad Srbima u proteklom ratu, ali da ih nije prijavio.

Klub SNSD-a zatražio je pauzu u zasjedanju, ali im predsjedatelj Džaferović nije dozvolio tvrdeći da se, prema Poslovniku, pauza može tražiti tijekom rasprave o svakoj točki dnevnog reda, a tada još nije bila počela raspravu o točkama koje su na dnevnom redu. Nakon toga zastupnici SNSD-a napustili su sjednicu.

Pošto je okončana rasprava o dnevnom redu, zastupnici nisu prihvatili da se danas u dnevni red sjednice uvrsti, kao posebna točka, smjena Džaferovića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?