parlament bih

Zastupnici o Izbornom zakonu i proračunu institucija

17.01.2018.
u 15:51

Stavovi zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH većinom su usuglašeni kada je u pitanju usvajanje Prijedloga zakona o proračunu institucija BiH, dok, s druge strane, većina zastupnika smatra neprihvatljivim izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje su predložile HDZ i SDA.

Predsjedatelj Kluba zastupnika SNSD Staša Košarac istaknuo je da je fundamentalna politika ove stranke da se ne dozvoli povećanje proračuna institucija na razini BiH, jer bi to automatski značilo manje sredstava u proračunima Federacije BiH i Republike Srpske.

Podsjetio je da proračun za financiranje institucija BiH iznosi 950 milijuna KM, a kako je rekao danas, stav SNSD-a je da ovakav proračunski okvir zadovoljava funkcioniranje svih razina vlasti u BiH.

Predsjedatelj Kluba zastupnika HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Nikola Lovrinović kazao je da će zastupnici HDZ-a podržati prijedlog proračuna te da tu nema sumnje, s tim da će vidjeti kakvi će biti amandmani.

- Proračun institucija nije neka nepoznanica niti pruža neke velike mogućnosti u smislu plasiranja tih sredstava - mišljenja je Lovrinović.

Zastupnik SDP-a BiH Saša Magazinović napomenuo je da SDA godinama govori da proračun od 950 milijuna KM nije patriotski te da podrška ovakvom proračunskom okviru znači izdaju BiH.

- Vidjet ćemo hoće li oni danas podržati prijedog proračuna, a nije posao nas iz oporbee da im pomažemo u njihovom neradu - kazao je Magazinović.  

Predsjedatelj Kluba zastupnika SDS-a Aleksandra Pandurević izjavila je da će ta stranka podržati proračun institucija te da nema nijedan razlog da to ne urade.

Kako je rekla, radi se o čisto administrativnom proračunu čiji iznos nije promijenjen već godinama.

- Drago nam je što će i SNSD podržati proračun - kazala je Pandurević, istaknuvši da je to prvi put u povjesti PSBiH da jedna oporbena stranka podržava proračun. 

Zastupnik SDA Šemsudin Mehmedović mišljenja je da je bolje imati ikakav proračun nego nikakav te je poručio da će Klub te stranke danas podržati prijedlog Zakona o proračunu institucija, ukoliko se bude glasovalo u oba čitanja tijekom današnje sjednice PSBiH.

Zaključio je da se proračun mora usvojiti kako bi BiH mogla vraćati kredite koji su pristigli na naplatu te kako bi bilo omogućeno adekvatno funkcioniranje bh. institucija.

Komentirajući izmjene i dopune Izbornog zakona koje su predložile HDZ i SDA, Košarac je kazao da ne rješava probleme konstitutivnosti naroda u Federaciji BiH. 

Ipak, rekao je da će SNSD podržati prijedlog HDZ-a jer je mnogo bolji od prijedloga koji nudi SDA.

Po njemu ključni je problem izbora izaslanika iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH, dok je za izbor člana Predsjedništva BiH kazao da svaki narod treba birati svoje predstavnike.

Lovrinović je napomenuo da HDZ-ov prijedlog Izbornog zakona provodi odluku Ustavnog suda BiH za razliku od prijedloga SDA, čiji prijedlog ostaje na principima zbog kojih je Ustavni sud poništio određene članove Izbornog zakona BiH.

- Osim toga, SDA ne predlaže rješenja za pitanje izbora člana Predsjedništva, dok mi to činimo - dodao je.

Zastupnik SDP-a Magazinović smatra da vladajuće stranke ne žele da se Izborni zakon BiH promijeni već žele ući u izbornu utrku s neriješenim pitanjem. Razlog tome je, kaže, što bi na kraju Središnje izborno povjerenstvo, umjesto građana, odlučivala o pobjedniku izbora.

Pandurević je mišljenja da prijedlozi SDA i HDZ-a nisu prihvatljivi jer je Izborni zakon sustavan te stoga mora biti u skladu s ustavno-pravnim sustavom BiH, što znači da mora poštivati i entitetske ustave.

- Prijedlog HDZ-a suprotan je Ustavu FBiH i bilo bi licemjerno da mi iz RS-a, koji stalno tražimo da se poštuje Ustav RS-a, dajemo nekome legimitet da predlaže neko rješenje koje je suprotno Ustavu RS-a - naglasila je.

S druge strane, dodala je, SDS ne želi podržati ni prijedlog SDA zbog toga što se Izborni zakon treba donijeti konsenzusom dva entiteta i tri naroda.

- Bilo bi jako dobro da se postigne i konsenzus pozicije i opozicije - zaključila je Pandurević. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?