utjecaj na psihu i volju

Zašto je u vrijeme pandemije najteže izgubiti kilograme?

kilogrami
Shutterstock
02.04.2021.
u 20:43

U godini u kojoj većinu vremena provodimo kod kuće, u teoriji se čini da je “nikad lakše“ posvetiti se sebi, ali…

Proljeće je i službeno počelo, a zimske nam navike sada dolaze na naplatu. U nadi da će ljepše vrijeme donijeti i pojačane aktivnosti, mnoge od nas razmišljaju o tome da izgube tih nekoliko kilograma viška i spremno dočekaju ljeto.

Odsutnost svakodnevnih fizičkih aktivnosti u vrijeme pandemije koronavirusa svakako je umnogome utjecalo i na našu psihu, pa samim tim i volju. I baš onda kad su svi govorili da je sada pravo vrijeme da pandemiju okrenemo u vlastitu korist i unaprijedimo sebe u svakom smislu te riječi, to je, čini se, nikad teže, prenosi ljepotaizdravlje.hr. 

Ne može se poreći da nam hrana donosi prijeko potrebnu trunku zadovoljstva u ovim teškim vremenima, pa nam je zbog toga i teško odreći je se. Međutim, postoji jedan učinkovit način koji vas neće lišiti tog zadovoljstva, ali će vam pomoći da skinete tih nekoliko kilograma viška do ljeta.

Za početak, odustanite od popularnih dijeta

Gotovo većina popularnih dijeta ima takozvani jo-jo efekt, ali zapravo to nije ono što vas najviše treba brinuti. U vrijeme kad su nam raspoloženje i motivacija svakako poljuljani, odricanje od gastronomskih zadovoljstava učinit će našu psihu još krhkijom. 

Osim toga, većina tih dijeta temelji se na restrikciji ugljikohidrata, što je, prema mišljenju mnogih nutricionista, nerazuman potez, prvenstveno zbog toga što su šećeri osnovno pogonsko gorivo našeg organizma. Ne samo da su šećeri pokretačka snaga i daju energiju nego su i poznati “podizači raspoloženja”.

Stoga režim prehrane koji izaberete mora biti prvenstveno zasnovan na vašim afinitetima u prehrani, ali i podrazumijevati unošenje namirnica iz svih skupina nutrijenata.

Recept za fit liniju

Nutricionisti se slažu da je jedina zdrava “dijeta” upravo ona u kojoj su sve grupe namirnica zastupljene.te da je vaša jedina briga zapravo matematičke prirode. Kontrola porcija je neophodna u zdravom mršavljenju budući da ne postoji hrana koja “deblja”, nego ona koja u velikim količinama utječe na nagomilavanje masti i šećera, a koji potom vode do viška kilograma.

Kako se svaki čovjek razlikuje, tako i vi trebate staviti na papir koliko kalorija dnevno unosite. Primjera radi, prosječnoj ženskoj osobi potrebno je 2.200 kalorija na dnevnoj bazi kako bi se osigurao energetski balans.

Restrikcija 500 kalorija na dnevnoj bazi umjesto 1.200 koliko savjetuju tzv. internetske dijete, dovest će vas vrlo brzo do željenog cilja bez kasnijeg jo-jo efekta. Odricanje 500 kalorija na dnevnoj bazi nije velika žrtva, pa vam u preostalih 1.700 kalorija preostaje veliki izbor namirnica koje još uvijek možete konzumirati. 

Što to znači? Na primjer, ako ste ljubitelj gaziranih pića, imajte na umu da jedna Coca-Cola limenka sadrži tek 144 kalorije. Ako se to, pak, ne uklapa u režim prehrane za određeni dan, onda je uvijek možete zamijeniti njezinom nekalorijskom varijantom Coca-Cola Zero.

Isto tako, ako ste za ručak pripremali grilano povrće i piletinu, nema razloga da se poslije ručka ne počastite jednim kolačem koji sadrži 200 kalorija. Razlika je samo u tome što biste prije možda pojeli dva komada, a sada ćete se zadržati na jednom. Izbor uvijek postoji.

Koliko kilograma možete izgubiti do ljeta?

Izbacivanjem 500 kalorija iz vašeg dnevnog režima prehrane na tjednom nivou možete gubiti i do 3.500 kalorija, što znači da biste na svaka dva tjedna bili kilogram lakši. Iako možda djeluje kao spora dijeta, treba imati na umu da se usvajanjem ovako umjerenog režima prehrane kilogrami neće vratiti, a vi ćete i dalje moći uživati u svojim omiljenim okusima i zadržati dobro raspoloženje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije