otkriven u sloveniji

Zaraznija mutacija stigla blizu nas: Širi se indijski soj koronavirusa

koronavirus
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
12.05.2021.
u 17:59

Prvi slučaj indijske varijante novog koronavirusa u Sloveniji otkriven je u uzorku uzetom 20. travnja, objavili su u srijedu popodne slovenski mediji.

Kako prenosi Slovenska tiskovna agencija STA, taj podatak objavljen je na portalu GISAID, a mutacija je potvrđena u Institutu za mikrobiologiju i imunologiju ljubljanskog Medicinskog fakulteta.

Laboratoriji koji se bave sekvenciranjem genoma novog koronavirusa, među kojima je i laboratorij tog instituta, podatke o novim varijantama koje zabilježe najprije unose u portal GISAID. Riječ je o svjetskoj znanstvenoj inicijativi i primarnom izvoru koji nudi otvoreni pristup do genomskih podataka novog koronavirusa, prenose slovenska agencija.

Ravnatelj Institut za mikrobiologiju i imunologiju Miroslav Petrovec za sada nije potvrdio informaciju domaćoj javnosti, a pretpostavlja se da će to učiniti u četvrtak na konferenciji za novinare na kojoj će predstaviti proširenost novih sojeva koronavirusa u Sloveniji, među kojima je najprisutnija tzv. britanska varijanta, prenosi Dnevnik.hr. 

Ako se indijski soj raširi prema Hrvatskoj, bit će i nama na pragu. 

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je objavila da je indijska inačica novog koronavirusa zaraznija i zato predstavlja dodatnu zabrinutost ako bi se proširila svijetom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije