Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

ZHŽ proglasila stanje nesreće zbog širenja koronavirusa

27. kolovoza 2020. u 16:02 0 komentara 543 prikaza

Vlada Zapadnohercegovačke županije donijela je danas, naprijedlog Županijskog stožera civilne zaštite, Odluku o proglašenju stanja nesreće na području ZHŽ prouzrokovane širenjem zarazne bolesti koronavirusa (COVID-19).

Odluka stupa na snagu danas.

"Smisao proglašenja stanja opasnosti jeste da se svi potencijali i sve službe, od ministarstava, tijela uprave, lokalnih stožera do onih organizacija na području naše Županije s kojima Uprava civilne zaštite ima ugovor o zajedničkom djelovanju u slučaju potrebe spašavanja ljudi i materijalnih dobara, stave u funkciju", pojasnio je predsjednik Vlade ZHŽ Zdenko Ćosić.

Ministar zdravstva ZHŽ Tomislav Pejić je informirao prisutne o situaciji s brojem zaraženih u protekla 24 sata, kazavši kako u navedenom periodu ima 49 novooboljelih osoba, što znači da je 351 osoba na području Županije zaražena koronavirusom.

"U protekla 24 sata imamo također 14 osoba koje su se oporavile, ali nemamo ni jedan smrtni slučaj uzrokovan koronavirusom. U prethodnom periodu od 15 dana u prosjeku dnevno imamo 32 novooboljele osobe, imamo 43 testirane i negativne osobe, iz tog razloga je Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi predložio da se proglasi stanje prirodne nesreće, kako bi se maksimalno mobilizirale sve institucije na području Županije koje su, što direktno što indirektno, uključene u rad Stožera i provođenje svih mjera koje je Stožer predložio ili naredio u proteklom razdoblju", rekao je Pejić.

Prosječna dob oboljelih je 30 godina, koji, rekao je Pejić, donose virus u svoje obitelji, prenose ga na starije članove, što bi moglo dovesti do porasta broja oboljelih starijih osoba, a posljedično bi time bio opterećen cijeli zdravstveni sustav, posebice SKB Mostar koja bi bila preopterećena brojem osoba čije stanje zahtijeva hospitalizaciju.

"Razmatrat će se odluka o reduciranju, pa i ukidanju svadbenih, ali i svih drugih svečanosti koje su najveći izvor ne zaraze, nego širenja zaraze korona virusom", rečeno je nakon sastanka Kriznog stožera ZHŽ.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.