SARAJEVO

Zamjenik ministra obrane Galić: Bilateralna vojna suradnja BiH i SAD u novom zamahu

27.06.2023.
u 14:40

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez sa zamjenicima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem primio je, u utorak 27. lipnja 2023. godine, u službeni posjet izaslanstvo Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država, na čelu s prvom zamjenicom pomoćnika ministra obrane SAD za međunarodnu sigurnost Tressom Guenov.

U američkom izaslanstvu bio je i veleposlanik SAD u BiH Nj.E. Michael Murphy s ostalim suradnicima, a u izaslanstvu MO BiH pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, šef Kabineta ministra obrane BiH Salko Beba, šef Kabineta zamjenika ministra obrane BiH za upravljanje resursima Slaviša Stjepanović, sa suradnicima.

Izaslanstva su razgovarala o bilateralnoj vojnoj suradnji BiH i SAD-a, kao i sigurnosnoj situaciji u Europi i regiji. Vodstvo američkog izaslanstva istaknulo je da je Bosna i Hercegovina važan partner za SAD te da veze između ove dvije zemlje treba još dublje razvijati. Analizirani su dosadašnji projekti bilateralne vojne suradnje te razmatrane mogućnosti za nove slične projekte na polju obuke, modernizacije i razvoja Oružanih snaga BiH.

Zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Galić posebno se zahvalio što je bilateralna vojna suradnja BiH i SAD u novom zamahu, što podrazumijeva i iskreno zalaganje američke administracije kroz Kongresnu proceduru da BiH ima dostupnost američkim programima vojne pomoći, kakav je FMF. Također, zamjenik Galić je posebno pozdravio konstruktivan i produktivan angažman SAD-a u BiH i regiji što je od ključne važnosti za očuvanje stabilnosti, povećanje otpornosti na hibridne prijetnje i maligne vanjske utjecaje. Njegov dojam je da su diplomatski napori SAD-a dobro usklađeni unutar Kvinte (neformalna skupina 5 ključnih članica NATO-a SAD, UK, Njemačka, Francuska i Italija), sa izaslanstvom EU u BiH i OHR-om i to daje rezultate, unatoč evidentnim izazovima i rizicima od destabilizacije.

Dalje, zamjenik Galić je ukazao svoje znanje o tome kako će se na predstojećem Samitu razmatrati teme od ključne važnosti za same Saveznike i Euroatlansku sigurnost, gdje je istaknuo očekivanje kako će u komunike Samita biti ugrađena i crtica o snažnom partnerstvu koje BiH desetljećima i u kontinuitetu gradi s NATO-om te da će biti reafirmirana jasna Euroatlanska perspektiva BiH.

Prva zamjenica pomoćnika ministra obrane SAD za međunarodnu sigurnost Tressa Guenov pozdravila je zajedničke napore menadžmenta MO BiH na poboljšanju statusa pripadnika i modernizaciji OS BiH. Pokazala je spremnost SAD-a za daljnjom potporom izgradnji obrambenih kapaciteta BiH kroz zajednički projekt NATO-a, koji obuhvaća devet projekata na polju obrane i tri iz sigurnosti.  

Veleposlanik Murphy je istaknuo da će se SAD trajno davati potporu Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u euroatlantskim institucijama, korak po korak.

Nakon sastanka s menadžmentom MO BiH, izaslanstvo MO SAD održalo je sastanak i s izaslanstvom Zajedničkog stožera OS BiH, na čelu s načelnikom general-pukovnikom Senadom Mašovićem i zamjenicima general-bojnicima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?