Prema analizi i podacima BiHAMK-a

Nepoštivanje prometnih pravila i nepropisna brzina glavni su uzroci prometnih nesreća u BiH

promet
Emica Elvedji/PIXSELL
01.05.2024.
u 14:12

Nepoštivanje prometnih pravila i propisa, niska razina prometne kulture, kao i sve veći broj sudionika u prometu najčešći su razlozi velikog broja prometnih nesreća na prometnicama u BiH. Tako je bilo i prošle godine kada je prema izvješću BiHAMK-a također nepropisna brzina i brzina neprilagođena uvjetima na cestama jedan su od najčešćih uzročnika izazivanja prometnih nesreća. - Uz navedeno, veliki broj prometnih nesreća je posljedica. Nastaju pod utjecajem alkohola te drugih opojnih sredstava, kao posljedica radnji vozilom u prometu, upotrebe mobilnih telefona u vožnji te nedopuštenog pretjecanja - stoji u informaciji o prometnim nesrećama, njihovim uzrocima i posljedicama u BiH u prošloj godini, koju je na svojim službenim stranicama objavio nedavno BiHAMK.

Nesreće na autocestama
Nadalje se navodi u analizi kako među pogreškama vozača u gradskim uvjetima prometa treba izdvojiti i vožnju na nedovoljnoj udaljenosti - odstojanju između vozila, kao i nepoštivanje prvenstva prolaza. Ostali uzroci koji su utjecali na događanje prometnih nesreća, ali u manjem postotku, su nepropisno skretanje, nedostatak prometne signalizacije, nepoštivanje prometne signalizacije, tehnički neispravna vozila, oštećenje ceste, prolazak kroz crveno svjetlo, obveze vozača prema pješacima, održavanje cesta, vožnja unatrag, nepropisno kretanje pješaka te drugo. Prema podacima o mjestu događanja prometnih nesreća, najveći broj njih zabilježen je na ulicama u naselju, a zatim na magistralnim cestama, slijede lokalne pa regionalne ceste itd. - U protekloj, 2023. godini dogodio se i povećan broj prometnih nesreća na autocestama u BiH i u odnosu na godinu dana ranije. Kada je riječ o vrsti nesreća, najveći broj njih je izravni sudar, zatim bočni sudar, klizanje na cesti, udar u objekte pored ceste te drugo - zaključeno je u informaciji o prometnim nesrećama, njihovim uzrocima i posljedicama u BiH u prošloj godini.

Povećan broj prometnih
Inače, prema podacima koji se nalaze u istoj analizi BiHAMK-a, tijekom prošle godine na prometnicama u BiH zabilježen je značajno veći broj prometnih nesreća nego godinu prije. Dakle, u prošloj godini na prometnicama diljem BiH dogodilo se ukupno 35.148 prometnih nesreća, od kojih je zabilježeno 7665 nesreća s poginulim i ozlijeđenim osobama te 27.488 prometnih nesreća s materijalnom štetom. Život je izgubilo 255 osoba, dok ih je 1695 teže ozlijeđeno, a 9249 osoba pretrpjelo je lakše tjelesne ozljede. Od ukupnog broja prometnih nesreća, 24.301 dogodila se na području Federacije BiH, zatim 10.615 na prostoru Republike Srpske te 232 na prometnicama Distrikta Brčko. Prema podacima BiHAMK-a, godinu ranije broj prometnih nesreća bio je 31.321, od čega 7230 s poginulim i ozlijeđenim osobama te 24.091 prometna nesreća s materijalnom štetom.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije