RS

Rast minimalca poskupio usluge

02.05.2024.
u 18:18

Povećanje minimalca sa 700 na 900 KM u Republici Srpskoj rezultiralo je brojnim poskupljenjima i većim prihodima u proračun RS-a, piše Fena. Tako su usluge skuplje i za više od deset posto, a uslužne poslove obavljaju uglavnom poduzetnici koji imaju zaposlenog jednog radnika i prikazuju isplaćenu najnižu plaću. Kao što su i najavili, rast troškova prebacili su na potrošače.

Primjera radi, za kompletno pranje automobila u Banjoj Luci, koje je stajalo 15 KM, sada treba platiti 18 KM. Feniranje kose srednje dužine je 15 KM u salonu u kojem je koštalo 12 KM, dok je muško šišanje skuplje od 2,50 do 3 KM i najniža cijena je 10 KM. Kava je poskupjela za otprilike 0,50 KM i košta u prosjeku 2,50 KM, navodi Fena. Kemijsko čišćenje muškog odjela poskupjelo je za najmanje 2 KM, a u prosjeku stoji oko 22 KM. To su samo neke od cijena usluga koje su povećane u ovoj godini, a neki poduzetnici su čak dva puta u tri mjeseca povećavali cijene jer su im vlasnici poslovnih prostora povećali najam.

- Vlasnik mi je povećao najam za 10 posto jer su i njemu svi životni troškovi povećani. Zato sam i ja morala još jednom podići cijene - kaže vlasnica jednog frizerskog salona u Banjoj Luci.

Prema podacima Zavoda za statistiku RS-a, godišnji rast najamnina u ožujku je 11,1 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije