pojasnili iz Ministarstva civilnih poslova BiH

Zakon o dvojnom državljanstvu jasan: Kako do putovnice BiH i zemlje s kojom nemamo sporazum

putovnica bih
01.05.2024.
u 17:00

Trenutno Bosna i Hercegovina ima potpisane bilateralne sporazume sa Srbijom, Hrvatskom i Švedskom.

Na ročištu za određivanje pritvora uhićenima u akciji „Crna kravata 2“ biznismen Gordan Memija kazao je da posjeduje državljanstvo Nizozemske i Bosne i Hercegovine. Prije nekoliko godina otkrilo se da tadašnji predsjednik Suda BiH Ranko Debevec posjeduje i državljanstvo Španjolske, a brojni su i slučajevi osoba koje posjeduju državljanstvo BiH i Crne Gore.

Ipak, zakon je po ovom pitanju vrlo jasan. Posjedovanje dvojnog državljanstva u BiH je moguće ako BiH ima potpisan bilateralni sporazum s tom zemljom, piše Avaz.

Trenutno Bosna i Hercegovina ima potpisane bilateralne sporazume sa Srbijom, Hrvatskom i Švedskom.

- Ako je državljanin Bosne i Hercegovine stekao državljanstvo neke druge države s kojom nemamo potpisan ugovor, a u postupku stjecanja stranog državljanstva nije traženo odricanje od bh. državljanstva, Ministarstvo ne raspolaže informacijama o navedenom. Također, ne postoji obveza strane države da obavještava BiH o prijemu u njihovo državljanstvo - ističu iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Na taj se način otvara „sivi prostor“ da osobe koji ne obavijeste državu Bosnu i Hercegovinu da su dobile drugo državljanstvo sa zemljom s kojom BiH nema bilateralni sporazum imaju oba državljanstva bez ikakvih prepreka.

Također, ako je osobi prvo državljanstvo strano, a aplicira za bosanskohercegovačko, BiH kao država ne traži odricanje od drugog državljanstva, pa na taj način postoji mogućnost da netko ima državljanstvo sa zemljom s kojom BiH nema zaključen bilateralni sporazum.

U ranijem zakonodavstvu postojao je član po kojem su se građani morali odreći državljanstva BiH prilikom stjecanja drugog državljanstva, ali ona nije više na snazi.

- Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine broj: U-9/11, ukinuta je odredba člana 17. i člana 39. stav 1. Zakona o državljanstvu Bosne i Hercegovine na osnovu kojih su državljani, stjecanjem državljanstva druge države, automatski gubili državljanstvo Bosne i Hercegovine - navode iz Ministarstva civilnih poslova BiH za Avaz.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije