ZAGREB

Grlić Radman i glavni tajnik OECD-a zadovoljni hrvatskim napretkom

Gordan Grlić Radman
Sanjin Strukic/PIXSELL
02.05.2024.
u 21:20

Na sastanku hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana i glavnog tajnika OECD-a Mathiasa Cormanna u četvrtak u Parizu izraženo je zadovoljstvo napretkom Hrvatske u procesu pristupanja toj organizaciji čijim članstvom raste standard građana država članica, objavio je MVEP.

„Članstvo u OECD-u konačni je korak za zaokruživanje međunarodnog položaja Hrvatske, nakon članstva u eurozoni, Schengenskom području i Europskom stabilizacijskom mehanizmu“, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova koji se s glavnim tajnikom OECD-a sastao zajedno s ministrima gospodarstva i održivog razvoja Damirom Habijanom i ministrom financija Markom Primorcem.

Izraženo je zadovoljstvo napretkom Hrvatske u procesu pristupanja, te su razmijenjena mišljenja o važnosti jačanja multilateralizma u svjetlu izazovnog geopolitičkog okruženja. Naglašeno je kako pristupni proces pomaže zemljama kandidatkinjama u provođenje potrebnih reformi kako bi postigle jači rast i bolji životni standard za svoje građane, ističe MVEP.

Ministar je na sastanku naglasio nužnost oporavka od gospodarskih šokova na svjetskoj razini, pri čemu je pozvao na jačanje suradnje svjetskih gospodarstava u okviru Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i naveo da ju je „neophodno vratiti u središte međunarodnog trgovinskog sustava“, kao i da ona „modernizira pravila“.

Naglasio je kako Hrvatska kao EU članica smatra nužnim osigurati slobodnu trgovinu, temeljenu na međunarodnim pravilima s jednakim uvjetima poslovanja.

"Otvoreno tržište i otporni lanci opskrbe nužni su za gospodarski oporavak od recentnih šokova, kao što su pandemija, geopolitičke krize poput rata u Ukrajini i drugi izazovi", naglasio je Grlić Radman.

Od početka tehničkog dijela pristupanja Hrvatske OECD-u u studenom 2022. do početka travnja 2024. Zagreb je imao pristupne rasprave u 16 odbora, a završio ih u njih sedam.

Prednosti članstva u OECD-u su i pozitivan utjecaj članstva na kreditni rejting i znak međunarodnim i domaćim ulagačima da nacionalne politike slijede napredne standarde OECD-a, stoji u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije